Πηγή φωτογραφίας zougla.gr

Ως μια μεγάλη ήττα για τον Ελληνισμό μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή απόφαση της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς η μόνη κερδισμένη από την απόφαση είναι η Τουρκία του »σουλτάνου» Ρ. Τ. Ερντογάν και χαμένες Ελλάδα και Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους κ.κ. Γιούνκερ και Νταβούτογλου, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε πως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα γίνει σταδιακά, ενώ γνωστοποίησε ότι, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η χρηματοδοτική ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ.

Oι ισχυροί και »φίλοι» (;) εταίροι μας, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ μετέτρεψαν εν ψυχρώ την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σε μια παράδοση τους άνευ όρων στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Από την κοινή δήλωση των αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε., η οποία μόνον στην 5η παράγραφο του κειμένου αρχίζει να ασχολείται με το προσφυγικό, ενώ προηγουμένως έχει διασφαλίσει την πανηγυρική επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, προκύπτει πώς είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τους περιορισμούς στην διακίνηση Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας την βίζα. Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτήρισε επίσης «παραγωγική»! τη Σύνοδο και είπε πως μόνο έπειτα από συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ακόμη πως το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όπως είπε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος, διαπίστωσε θετική διάθεση από όλες τις πλευρές όταν επισκέφτηκε τη Κύπρο και δήλωσε αισιόδοξος πως τα «πράγματα κινούνται».

Ανακοινώθηκε ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν δύο ετήσιες Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να «εξερευνηθούν οι μεγάλες δυνατότητες των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» μέσω της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προς τούτο, στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να ανοίξει το πρώτο από τα 5 παγωμένα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, ήτοι το κεφάλαιο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, το οποίο είχε παγώσει στο παρελθόν και η Γαλλία.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως η Άγκυρα εξασφάλισε σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Δυστυχώς η ΕΕ συνδιαλέγεται με ένα κράτος αυταρχικό, το οποίο δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα διώκοντας την αντίθετη άποψη στα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Μιλάμε για ένα κράτος το οποίο εξόπλισε και εκπαίδευσε τους ισλαμιστές του ISIS και συν τοις άλλοις το τελευταίο διάστημα ύστερα και από τις καταγγελίες του Ρώσου Προέδρου που είδαν το φως της δημοσιότητας, πραγματοποιεί εμπόριο πετρελαίου και όπως όλα δείχνουν πίσω από αυτή την μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ.

Η υποκρισία της ΕΕ δεν έχει κατήφορο, καθώς χρηματοδοτεί με δισ. την χώρα που ευθύνετει για την μεγάλη διακίνηση λαθρομεταναστών. Χιλιάδες λθρομετανάστες περνούν από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο και εν συνεχεία προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο στόχος της Τουρκίας για μια ισλαμική Ευρώπη γινεται πραγματικότητα και η ΕΕ κωφεύει δίνοντας τα πάντα στους »νταήδες» της Μ. Ανατολής.

Ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που φέρεται να έκανε ήταν να πει στον Αχμέτ Νταβούτογλου πώς “οι Έλληνες πιλότοι ευτυχώς δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι Τούρκοι απέναντι στους Ρώσους” για να δείξει τι ακριβώς; Βέβαια την επόμενη μέρα κατέβασε το συγκεκριμένο tweet από τον αγγλόφωνο λογαριασμό του, καθώς οι »γείτονες» ενοχλήθηκαν.

Αυτή η τροπή των πραγμάτων ανατρέπει την σύμφωνη μέχρι τώρα πολιτική της Αθήνας και της Λευκωσίας να διατηρηθεί το βέτο στο άνοιγμα των 5 κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας έως ότου αυτή αναγνωρίσει την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και επομένως ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα έδωσε το δικό του “πράσινο φως” στην επανέναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας, θέση την οποία επανέλαβε μετ’ επιτάσεως και χθες προσερχόμενος στο Συμβούλιο χωρίς μια έστω και τυπική υπενθύμιση του ισχύοντος κυπριακού βέτο…

Η Αθήνα επιπροσθέτως αναγκάστηκε να αποδεχθεί την πλήρη και άμεση εφαρμογή του «Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το liberal.gr με το οποίο, η Άγκυρα μπορεί να εκτελεί ανεξέλεγκτα έρευνα και διάσωση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρακάμπτοντας πλήρως την Αθήνα.

Tην ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν και ταυτόχρονα ειρωνεύονται την Ελλάδα. Συγκεκριμένα αρθρογράφος της «Σαμπάχ» Σερέφ Ογούζ, στην προσπάθειά του να «αναλύσει το ενδιαφέρον της ΕΕ προς την Τουρκία», σημειώνει ότι η ΕΕ «ξόδεψε εκατοντάδες δισ. ευρώ για να σώσει την Ελλάδα η οποία είναι όση και η Χαλκηδόνα» (σ.τ.μ. συνοικία της Κωνσταντινούπολης) και κάνει λόγο «για αδύναμα βήματα που κάνει η ΕΕ πάνω στον πανικό τον οποίο προκαλούν οι μερικές χιλιάδες προσφύγων που περιμένουν στα σύνορά της». Υποστηρίζει μάλιστα ότι, πέρα από τα βήματα αυτά, το ζητούμενο είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προβλέπει ότι «στο επόμενο βήμα η ΕΕ θα μας προσφέρει σε χρυσό πιάτο την ένταξη. Θα το δούμε αυτό πριν από 2020».

Η μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που αφενός δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και αφετέρου προκαλεί την εθνική μας κυριαρχία

Οι Τούρκοι κατέριψαν το ρωσικό SU-24, βάζοντας φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Δημοσιογράφοι φυλακίζονται, ενώ οι Κούρδοι βρίσκονται στο απόσπασμα λόγω της απολυταρχικής στάσης της Αγκυρας. Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά συνεχίζονται. Οι προκλήσεις στη Θράκη μεγαλώνουν συνεχώς.

Ο Α. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για το δώρο της ΕΕ στην Άγκυρα. Καθώς θα μπορούσε να ασκήσει βέτο μια σειρά ζητημάτων για να μπει »πάγος» στις ορέξεις των Τούρκων.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από έναν πρωθυπουργό που πιστεύει πως άλλο νησί είναι η Λέσβος και άλλο η Μυτιλήνη; Ή πως να ξεχάσουμε την γκάφα του στην συνέντευξη Τύπου με τον Νταβούτογλου ο οποίος δήλωσε, πως: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις». Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την οργή της Λευκωσίας διότι οι Κύπριοι έλεγαν ότι τους «άδειασε» ο Τσίπρας και δεν μπορεί να μιλά για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας χωρίς να έχει εκπληρώσει υποχρεώσεις βασικές στην Κύπρο.

Το μέλλον της πατρίδας μας, δυστυχώς, προβλέπεται ζοφερό.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger