Το Χόλιγουντ έχει φροντίσει να μας προειδοποιήσει με ταινίες εδώ και πολλά χρόνια για τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα από τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια χώρα θα καταφέρει να δημιουργήσει πρώτη έναν στρατό από ρομπότ.

Οι τρεις υπερδυνάμεις εργάζονται σε άκρως απόρρητα προγράμματα για να δημιουργήσουν στρατούς από αυτόνομα ρομπότ, που θα μπορούν να εκτελούν κανονικά στρατιωτικές αποστολές δίχως να τα τηλεκατευθύνει άνθρωπος. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι υστερούν στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουόρκ δεν έκρυψε αυτή την ανησυχία του.

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα ήδη κάνει σοβαρές έρευνες στη ρομποτική και στην αυτονομία και ο Ρώσος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλέρι Βασιλίεβιτς Γερασίμοφ πρόσφατα είπε ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται να πολεμήσει σε πεδίο μάχης με ρομπότ και δήλωσε, αναφέρω τα λόγια του, στο κοντινό μέλλον, είναι πιθανό ότι μια πλήρη μονάδα από ρομπότ θα δημιουργηθεί ικανή για αυτόνομη στρατιωτική δράση και επιχειρήσεις», είπε ο Ρόμπερτ Γουόρκ σύμφωνα με το Defense One.

Στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας μελλοντικός ρωσικός στρατός από ρομπότ, υπάρχει η άποψη ότι το Κρεμλίνο έχει επικεντρωθεί σε μια μελλοντική εκδοχή του τανκ Armata T-14, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μαΐου του 2015 και η Ρωσία σκοπεύει μέχρι το 2020 να έχει κατασκευάσει 2.300 από αυτά τα τανκς.



Τα ίδια τανκς, στη μελλοντική τους εξέλιξη, κάποιοι τα φαντάζονται να είναι ρομπότ.

Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, έχουν ήδη τελειοποιήσει ένα μικρό ρομπότ. Ιδανικό για μάχες σε αστικές περιοχές, η μονάδα μπορεί να εξοπλιστεί με ένα επιθετικό τυφέκιο, με χειροβομβίδα ή και με φορητό αντιαρματικό.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Κέντρο για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα, ο Ρόμπερτ Γουόρκ προειδοποίησε για τους κινδύνους από αυτές τις νέες τεχνολογίες.

«Θα κάνω μια υπόθεση: Ότι απολυταρχικά καθεστώτα που θεωρούν ότι οι άνθρωποι είναι αδύναμοι… ότι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης, θα κλίνουν προς πλήρως αυτοματοποιημένες λύσεις», είπε, εννοώντας στρατούς ρομπότ στην υπηρεσία τυράννων.

«Η πρόκληση να χειροτερέψει μια στρατιωτική κατάσταση από μια αυτόνομη μηχανή που θα κάνει λάθος, υπερτερεί του οφέλους», είπε ο Ρόμπερτ Γουόρκ.

Η αμερικανική DARPA, που ερευνά νέες τεχνολογίες για τον στρατό, λέγεται ότι εξελίσσει τα LAWS (lethal autonomous weapons systems), θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν στόχους δίχως να χρειάζονται ανθρώπινη άδεια ή επίβλεψη. Ωστόσο, αυτά τα οπλικά συστήματα έχουν δεχθεί ακόμα και ως ιδέα έντονη κριτική.

Η DARPA έχει εξελίξει ένα ανθυποβρυχιακό σκάφος, το ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel), ένα μη επανδρωμένο πλοίο φάντασμα, που έχει σχεδιαστεί για να είναι η σκιά των εχθρικών υποβρυχίων και να δρα αυτόνομα.

Μπορεί ο Ρόμπερτ Γουόρκ να μην εμπιστεύεται τα ρομπότ και να κατακρίνει τους άλλους που τα εξελίσσουν, αλλά και οι ΗΠΑ δημιουργούν τα δικά τους ρομπότ παράλληλα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger