Ο πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου, Χακίμ Αλ Ζαμίλι (Hakim Al Zamili) χαρακτήρισε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ως «κατοχική πράξη» και δήλωσε ότι η ιρακινή πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να βομβαρδίσει τους Τούρκους.

Η Τουρκία εισέβαλε με 1.200 στρατιώτες, 25 τανκς και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή Μπασίκα (Bashiqa) κοντά στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι εισέβαλαν στο Ιράκ με σκοπό να εκπαιδεύσουν οι τουρκικές δυνάμεις τις ιρακινές δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται ψευδέστατος, αφού οι Ιρακινοί δεν γνωρίζουν τίποτα περί «εκπαίδευσης», καταγγέλλουν την τουρκική εισβολή ως «εχθρική ενέργεια» και ζητούν από το τουρκικό κράτος να αποσύρει τις δυνάμεις του από το έδαφος του Ιράκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας, η ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησε αργά το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν σε ένα στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «εισβολή».

Ο Ζαμίλι είπε ότι ο τουρκικός στρατός απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και πρόσθεσε ότι η ιρακινή πολεμική αεροπορία αναμένει άδεια από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αλμπάντι να βομβαρδίσει τον τουρκικό στρατό.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ιράκ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στο έδαφος του Ιράκ δίχως να έχουν υποβάλλει κάποιο αίτημα ή να έχουν ζητήσει άδεια από τις ιρακινές Αρχές και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το έδαφος του Ιράκ άμεσα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger