«Η Τουρκία θα μετανιώσει παραπάνω από μία φορά για την κατάρριψη του αεροσκάφους μας». Μύδρους κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης ομιλία του ενώπιον των Ρώσων βουλευτών. 

Το Κρεμλίνο δεν κάνει πίσω στην αντιπαράθεση με τους Τούρκους και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το περιστατικό στη συριακή μεθόριο. Την ίδια στιγμή, χωρίς αποτέλεσμα διεξήχθη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Βελιγράδι. «Δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ. 

«Προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα στην εξουσία της Τουρκίας, κάνοντας την να τρελαθεί» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και σημείωσε: «Δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία. Όποιος όμως πιστεύει πως αφού διέπραξε αυτό το απαίσιο έγκλημα πολέμου, αυτή τη δολοφονία σε βάρος του λαού μας, θα γλιτώσει μόνο με μέτρα που αφορούν τις τομάτες ή περιορισμούς σε άλλους τομείς, κάνουν πικρό λάθος». 

Ερντογάν: Ανήθικες οι κατηγορίες της Ρωσίας

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η οργή του Κρεμλίνο στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι κατά του τουρκικού λαού. «Έχουμε πολλούς φίλους στην Τουρκία. Αυτοί πρέπει να ξέρουν πως δεν τους εξισώνουμε και τους διαχωρίζομε από την παρούσα τουρκική ηγεσία, η οποία φέρει την πλήρη ευθύνη για τους θανάτους των στρατιωτών μας στη Συρία». 

Στο μεταξύ, μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως δεν άκουσε τίποτε καινούργιο από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία.

«Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν επίμονου αιτήματος του, χωρίς να ακούσουμε τίποτε καινούργιο», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Από την μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως θα ήταν ουτοπικό να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα στις σχέσεις με την Ρωσία θα επιλύονταν με μια συνάντηση και μόνο, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

«Υπάρχει η πρόθεση και από τις δύο πλευρές να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Είμαι βέβαιος ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει του συναισθήματος», τόνισε. Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα μέχρι σήμερα δεν σχεδιάζει την λήψη μέτρων σε αντίποινα για τις ρωσικές εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger