Τουλάχιστον 300 δις ευρώ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής από την μεγάλη επιχείρηση στα βόρεια και νότια προάστια, για τον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών και φοροφυγάδων, ύστερα από την λίστα που έδωσε η τράπεζα της Ελλάδος, στον οικονομικό εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση.

Πρόκειται για τα πρόσωπα που έχουν στείλει διατραπεζικά τα χρήματα τους εκτός Ελλάδας, την περίοδο 1995-2015, δηλαδή για τους εμβασματούχους που έβγαζαν χρήματα στην Ελβετία και τα επικουρικά στην Γερμανία, στην τράπεζα UBS.
Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ελέγχεται πρώην υπουργός των νοτίων προαστίων, με καταθέσεις δισεκατομμυρίων.
Πιο συγκεκριμένα, από την έφοδο συγκεντρώθηκαν οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών που κατασχέθηκαν, στους οποίους βρίσκονται αριθμοί λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Από τα στοιχεία που προκύπτουν ως τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες, των οποίων οι καταθέσεις ξεκινούν από το 1,5 εκατ. και φτάνουν μέχρι τα 12 εκατ. 
Ο Μιχάλης Καχριμάκης, ύστερα από τον πολυετή αγώνα που δίνει για να βρεθούν οι εν λόγο λίστες, στο φως της δημοσιότητας, δήλωσε ότι νιώθει δικαιωμένος πλέον και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.
"Αισθάνομαι ότι δικαιωνόμαστε που επιμέναμε, ότι το θέμα με τις διάφορες λίστες που ερχόταν από το εξωτερικό ήταν ένα επικοινωνιακό σκεύασμα αφού σχεδόν όλες οι λίστες υπήρχαν στην τράπεζα Ελλάδος και δεν άκουγε κανείς. Το θέμα που προέχει τώρα είναι τα ελεγκτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν (και σε αυτό είχαμε προτάσεις) έτσι ώστε να μην χρειαστούν 100 χρόνια στον έλεγχο και ο θησαυρός να αποδειχθεί μόνο ένας επικοινωνιακός άνθρακας ''.
Οι καταθέτες υψηλού και μεσαίου βεληνεκούς, πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές τους μέσω της τράπεζας UBS και της αντιπροσωπείας της στην Αθήνα, οπότε η επιλογή της από τους εισαγγελείς δεν ήταν τυχαία, αφού πλέον, έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασμών που θα καταγράφονται στην λίστα της συγκεκριμένης τράπεζας, µε τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger