Tο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν μετέδωσε σήμερα εικόνες από μια νέα υπόγεια βάση όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι πύραυλοι βεληνεκούς 1.700 χιλιομέτρων, σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ που εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε σχέση με το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.


Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που πρόβαλε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί εμφανίζεται να επισκέπτεται μια υπόγεια βάση όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πολλά είδη πυραύλων, μεταξύ αυτών πύραυλοι Emad.

Το ρεπορτάζ δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία αυτής της υπόγειας βάσης.
Το Ιράν είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια πετυχημένη δοκιμή πυραύλου αυτού του είδους τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αυτό συνιστά παραβίαση ενός ψηφίσματος του 2010 βάσει του οποίου απαγορεύεται η χρήση από την Τεχεράνη βαλλιστικών πυραύλων υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διαβεβαιώνει ότι οι πύραυλοί της δεν είναι κατασκευασμένοι για να υποστηρίξουν μια ατομική βόμβα.

Ο Λαριτζανί επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο του Ιράν αναμένεται να δώσει το πράσινο φως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πενταετούς προγράμματος της χώρας για την ενίσχυση του βαλλιστικού προγράμματος, όπως ακριβώς το επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί κατήγγειλε την περασμένη Πέμπτη τις «εχθρικές και παράνομες παρεμβάσεις» των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν μια νέα σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, των οποίων κατόπιν ανέστειλαν την ισχύ, που συνδέονται με τις δύο πυραυλικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε το Ιράν πρόσφατα.

Η κρατική τηλεόραση είχε ήδη μεταδώσει τον Οκτώβριο, λίγο μετά από μια δοκιμή πυραύλου Εμάντ, τις εικόνες μιας υπόγειας βάσης γεμάτης από πυραύλους, μίας από τις πολυάριθμες που διαθέτει το Ιράν σε ολόκληρη την χώρα.
«Δεν έχουμε χώρο για να αποκηθεύσουμε τους πυραύλους μας» είπε την Παρασκευή ο στρατηγός Χουσείν Σαλαμί, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger