Πηγή: REUTERS/Pascal Rossignol

«Να προετοιμαστεί για χρονική επέκταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών», όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Κλάας Ντίκχοφ ο οποίος προεδρεύει στην άτυπη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών που έγινε σήμερα στο Άμστερνταμ και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

«Για την ώρα οι εσωτερικοί έλεγχοι μπορούν να ισχύσουν μόνο για μια περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Όμως το ανεπανάληπτο κύμα αιτούντων άσυλο που ανάγκασε τα κράτη να επαναφέρουν τους ελέγχους σε εθνικό επίπεδο δεν έχει υποχωρήσει» είπε ο Ντίκχοφ. 
΄Ετσι τα κράτη μέλη της Ένωσης καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της συνθήκης Σένγκεν έως και 2 χρόνια, βάσει του άρθρου 26 της συνθήκης που επιτρέπει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Ντίκχοφ.
Σύγκρουση Αυστρίας- Ελλάδας για τη Σένγκεν 
Νωρίτερα, προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχε εκτοξεύσει νέες απειλές για έξοδο της χώρας μας από τη συνθήκη Σένκεν.
Όπως είπε , είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε:
«Tα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης (...) είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».
Στην Αυστριακή υπουργό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων Κωνσταντίνος  Κούτρας
«Θα συνιστούσαμε στην Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό. Θα πρέπει η Αυστριακή Υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη. Θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger