Η πώληση όλων των προϊόντων καπνού κηρύχθηκε παράνομη και κατά συνέπεια απαγορεύθηκε και το κάπνισμα
Οι Αρχές του Τουρκμενιστάν υποχρέωσαν καταστήματα της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ να σταματήσουν την πώληση τσιγάρων, μετά τις αντικαπνιστικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης προϊόντων καπνού περιέγραψαν μάλιστα ότι «υπάλληλοι της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών ήρθαν πρόσφατα στα καταστήματά μας και μας ανάγκασαν να βγάλουμε όλα τα τσιγάρα από τα ράφια, απειλώντας μας με βαριά πρόστιμα».

Η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση, όμως πολλά καταστήματα φαίνεται ότι δέχτηκαν την «επίσκεψη» των υπαλλήλων μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ κατά του καπνίσματος.

Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, στις 5 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος απαίτησε να ληφθούν «μαζικά μέτρα για την εξάλειψη του καπνίσματος» και απείλησε να καθαιρέσει το διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών, κρίνοντας ότι οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Οι έμποροι συνεχίζουν να διαθέτουν τσιγάρα, «αλλά μόνο σε τακτικούς πελάτες και σε φίλους» είπε ένας εξ αυτών, με το όνομα Βέπα, υποστηρίζοντας ότι οι Αρχές απειλούν ότι θα επιβάλουν πρόστιμα ίσα με «δέκα μισθούς» σε όποιον πιαστεί να πουλάει τσιγάρα.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή των τσιγάρων που πωλούνται στο δρόμο από 25 μέχρι 50 μανάτ (6,5-13 ευρώ).

Ο Βέπα είπε επίσης ότι αντί για πακέτα πωλούνται ολοένα και περισσότερο μεμονωμένα τσιγάρα, έναντι δύο μανάτ το καθένα.

Ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιάζοφ, ήταν μανιώδης καπνιστής, μέχρι που έκοψε το τσιγάρο, αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά, το 2000. Λίγο μετά είχε υπογράψει ένα διάταγμα για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται στο Τουρκμενιστάν από το 2013.

Τα αντικαπνιστικά μέτρα, τα οποία ενίσχυσε ο Μπερντιμουχαμέντοφ, αφού ανέλαβε την εξουσία το 2006, είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα του να έχει σήμερα τους λιγότερους καπνιστές στον κόσμο: μόλις το 8% του πληθυσμού καπνίζει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Πρώτο Θέμα

Δημοσίευση σχολίου

Blogger