Η στρατιωτική πτέρυγα των Χαλδαίων χριστιανών του Ιράκ, οι οποίοι συμμετέχουν στην ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της πόλης Σαρκάτ του Ιράκ που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο γενικός γραμματέας της χαλδαϊκής κοινότητας, Ραγιάν Αλ Κελντανί (Rayan Al Keldani) δήλωσε:

«Αναμένουμε την ώρα «μηδέν» για την απελευθέρωση της Σαρκάτ και επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε [την επιχείριση] το συντομότερο δυνατό. Υποσχόμαστε να δώσουμε στο Ισλαμικό Κράτος ένα μάθημα που δεν θα το ξεχάσουν ποτέ».

Ο Αλ Κελντάνι σημείωσε ακόμα ότι: «Σήμερα πλέον διαθέτουμε όλα τα συστατικά της νίκης, όπως το υψηλό ηθικό μεταξύ των ανδρών της Βαβυλώνας, τον απαραίτητο οπλισμό και όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να νικήσουμε».

Οι Χαλδαίοι χριστιανοί έχουν συγκροτήσει μια παραστρατιωτική δύναμη που την ονομάζουν Ταξιαρχία της Βαβυλώνας.

Οι Χαλδαίοι χριστιανοί δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Χαλδαίων, όπως θα υπέθετε κανείς. Έτσι ονομάζονται οι Ασσύριοι ρωμαιοκαθολικοί.

Το 1553 κάποιοι Ασσύριοι χριστιανοί εγκατέλειψαν την ανατολική μονοφυσιτική Εκκλησία και το 1683 ονομάστηκαν Χαλδαϊκή Καθολική Εκκλησία.

Ωστόσο, η σύγχρονη Χαλδαϊκή Καθολική Εκκλησία, όπως είναι δομημένη και λειτουργεί, ιδρύθηκε επίσημα το 1830 στη βόρεια Μεσοποταμία (Ιράκ).

Οι Ασσύριοι καθολικοί ονομάστηκαν Χαλδαίοι από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία με αυτό το όνομα επιχείρησε να τους διαφοροποιήσει από τους συμπατριώτες τους μονοφυσίτες.

Συνολικά στο Ιράκ ζουν 550.000 Χαλδαίοι χριστιανοί σε σύνολο 800.000 Ασσυρίων. Οι Ασσύριοι είναι ο αρχαίος λαός που ζούσε στη βόρεια Μεσοποταμία πριν την αραβική – μουσουλμανική εισβολή. Οι Ασσύριοι κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα μέσω του χριστιανισμού. Όσοι Ασσύριοι εξισλαμίστηκαν στη συνέχεια εξαραβίστηκαν.

Οι Ασσύριοι, όπως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, υπέστησαν γενοκτονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει τις οθωμανικές προσπάθειες για εξισλαμισμό ή εξολόθρευση των Ασσυρίων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger