Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρεις Ρώσους υπηκόους ως ύποπτους για δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS , μετά από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 10 τουρίστες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan σήμερα.
Η αστυνομία στην μεσογειακή πόλη της Αττάλειας κατάσχεσαν έγγραφα και CD κατά τη διάρκεια έρευνας στους χώρους όπου οι ύποπτοι είχαν καταλύσει, σύμφωνα με το πρακτορείο. Δεν έγινε αμέσως σαφές πότε έλαβαν χώρα οι συλλήψεις.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, η Μόσχα επιβεβαιώνει την κράτηση των τριών Ρώσων από τις τουρκικές αρχές.
Βομβιστής αυτοκτονίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης 
Δέκα νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός της χθεσινής ισχυρής έκρηξης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένος την τρομοκρατία. «Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν υπήκοοι ξένων χωρών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.
Διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.
Ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι είπε ότι πιθανότατα πίσω από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται καμικάζι αυτοκτονίας από τη Συρία την ώρα που όλες οι πληροφορίες "έδειχναν" το Ισλαμικό Κράτος.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας αναγνωρίστηκε ως Σύρος γεννημένος το 1988 και ότι οι διασυνδέσεις του ερευνώνται.
Η σύλληψη ρώσων υπηκόων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος αναμένεται να περιπλέξει περισσότερο την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα τουρκοσυριακά σύνορα. 
Γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όμως, φαίνεται πως ήταν ενήμερες τις τελευταίες εβδομάδες για σοβαρή πιθανότητα να πληγεί η χώρα από τρομοκρατικό χτύπημα.
Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω, θα θυμηθεί ότι στις 15 του περασμένου Νοεμβρίου, αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωναν ανώνυμα στο Reuters ότι οι Αρχές συνέλαβαν έναν Βρετανό ονόματι Έιν Λέσλι Ντέιβις, ο οποίος κατείχε ηγετική θέση στον ISIS και μαζί με μια ομάδα τζιχαντιστών, είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και ετοιμαζόταν να «προκαλέσει χάος».
Οι φόβοι των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώθηκαν χθες το πρωί (12/01) με την επίθεση βομβιστή καμικάζι στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, εξαιτίας της οποίας δέκα άτομα, όλοι τους τουρίστες, έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 15 τραυματίστηκαν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger