Διπλωματικός πυρετός επικρατεί εδώ και αρκετές ώρες ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ, έπειτα από την κατάληψη δύο μικρών αμερικανικών πολεμικών...

πλοίων στον Περσικό Κόλπο κοντά στο νησί Φαρσί και την κράτηση του 10μελούς πληρώματος - εννέα άντρες και μία γυναίκα - από τις ιρανικές αρχές.

Το περιστατικό συνέβη νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και άμεσα ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την ασφαλή μεταφορά τους σε διεθνή ύδατα.Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, τα πλοία φαίνεται πως παρασύρθηκαν σε ιρανικά χωρικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο καθώς ένα από αυτά αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημαΠροηγουμένως, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε επιβεβαιώσει ότι έχασε την επαφή με τα δύο μικρά πλοία, αλλά ανακοίνωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το πλήρωμα θα επιστραφεί άμεσα χωρίς να διατρέξει κίνδυνο. 

«Έχουμε έρθει σε επαφή με το Ιράν και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το πλήρωμα θα επιστραφεί αμέσως» δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η απελευθέρωση του πληρώματος, που όπως αναφέρει το NBC News βρισκόταν στην περιοχή στο πλαίσιο εκπαίδευσης, θα γίνει νωρίς την Τετάρτη, υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράν. 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης που αναμεταδίδουν δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, τα πλοία φαίνεται πως παρασύρθηκαν σε ιρανικά χωρικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο καθώς ένα από αυτά αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα. «Τα σκάφη κινούνταν μεταξύ Κουβέιτ και Μπαχρέιν όταν χάσαμε επαφή με αυτά», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars του Ιράν ανέφερε ότι τα πλοία είχαν παραβιάσει τα χωρικά ύδατα κατά ένα μίλι τουλάχιστον. Μετέδωσε ακόμη πως μέλη της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν κατέσχεσαν τον μηχανισμό GPS των αμερικανικών πολεμικών πλοίων, ο οποίος θα μπορούσε να αποδείξει «ότι τα πλοία πραγματοποιούσαν αποστολή κατασκοπείας» στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να επιλύσει την κατάσταση και ελπίζει πως θα το πράξει. 

Tι συμφώνησαν Ιράν και ΗΠΑ για το πλήρωμα και τα πλοία
Βάσει της συμφωνίας των δύο πλευρών, το Ιράν, με το πρώτο φως της ημέρας, θα φροντίσει οι ναύτες να μεταφερθούν στο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Harry S. Truman» που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, μια μέρα αφότου τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ ταξίδευαν πάνω σε δύο υποστηρικτικά πλοία.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο πλοία που κρατά το Ιράν, στα οποία επέβαιναν οι ναύτες. Η χώρα έχει διαβεβαιώσει πάντως την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ίδιοι τυγχάνουν καλής μεταχείρισης και ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger