Δεν είναι ψέμματα. Η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πιέζει την τρόικα να αποδεχτεί την εξοντωτική φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών με φορολογικούς συντελεστές που θα φθάνουν ή και θα ξεπερνούν σωρευτικά το 60%!

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν για πλήρη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών και για έντονες αντιπαραθέσεις στη σημερινή συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν 10 ώρες.

Όπως αναφέρει το protothema o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνάντηση που είχε σήμερα Τετάρτη με το «κουαρτέτο» των δανειστών βρέθηκε αντιμέτωπος με την ετυμηγορία τους για το αν θα δεχτούν ή θα απορρίψουν την πρόταση που τους παρέδωσε χθες Τρίτη για φόρο πάνω και από 50% στα εισοδήματα του 2016.

Πηγές κοντά στους διαπραγματευτές περιέγραφαν την ελληνική πρόταση σαν ένα φορολογικό σύστημα πολλών ταχυτήτων: Επιχειρεί να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα (ή και να ελαφρύνει) τους φορολογούμενους για εισοδήματα έως περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο, αλλά θα φορολογεί βαριά με έως και 60% τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα από 50.000 ή 60.000 ευρώ και πάνω το χρόνο (και πολύ περισσότερο τα εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω).

Με βάση όσα έλεγε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 50% (από 42% που ίσχυε το 2015) χωρίς να έχει υπολογιστεί καν σε αυτόν η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-8% (και από το πρώτο ευρώ) για πρόσθετα έσοδα το 2016 «τουλάχιστον» 290 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, λένε άλλες πηγές στο protothema.gr, το σχέδιο αποβλέπει σε επιπλέον έσοδα 340-350 εκατ. ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής θα αγγίξει το 55%. Σε αυτό θα προστίθεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που ενδεχομένως και να μειωθεί ώστε η τελική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 60% αθροιστικά κατ΄ ανώτατο όριο στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Και επιπλέον, όπως λένε, δεν θα καταργηθούν καν οι συνολικά 121 φοροαπαλλαγές –παρότι η συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει την επανεξέτασή τους- και οι οποίες «κοστίζουν» σχεδόν 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό!

Πώς θα γίνει να μην καταργηθούν φοροαπαλλαγές, να μην αυξηθούν οι φόροι σε μεσαία εισοδήματα, αλλά να προκύψουν και επιπλέον φόροι 340 εκατ. ευρώ που θα τους πληρώσουν μόνον όσοι βγάζουν από 50.000 ευρώ και πάνω;

Για να πείσει τους δανειστές, η ελληνική πλευρά εισάγει μία «καινοτομία», την αξιοπιστία της οποίας δοκίμασε στο ειδικό λογισμικό που πρόσφερε στο υπουργείο Οικονομικών το ΔΝΤ: Το σχέδιο αντιμετωπίζει όλους όπως τους φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από μία μόνον πηγή (πχ μισθωτούς), έστω και αν έχουν πολλαπλά εισοδήματα από διάφορες πηγές, τα οποία φορολογούνται συχνά αυτοτελώς με διαφορετικούς τρόπους.

Τι εννοούν;

Ότι ενώ ως σήμερα καταγράφονται περίπου 50.000 φορολογούμενοι με δηλωθέν φορολογητέο 50.000 ευρώ και άνω, στην πραγματικότητα πίσω από ειδικές διατάξεις κρύβονται πολλοί ακόμη και πολλά εισοδήματα που δεν φορολογούνται, όπως οι υπόλοιποι και τα υπόλοιπα εισοδήματα. Πολλοί εξ αυτών λοιπόν, αλλά και πολλοί άλλοι όμως, εισπράττουν ενδεχομένως και τόκους καταθέσεων, ενοίκια, μερίσματα από μετοχές, επιχειρηματικές αμοιβές κλπ που φορολογούνται ξεχωριστά. Αν με το νέο σύστημα όλα αυτά μαζί αθροιστούν, τότε αυξάνεται τόσο ο αριθμός των φορολογουμένων με εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ, όσο και το εισόδημα που φορολογείται με τους υψηλούς συντελεστές, ώστε να πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν το ίδιο εισόδημα από μία άλλη πηγή (πχ από μισθό).

Περνώντας στα ανώτερα κλιμάκια φόρου, οι ίδιοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν από το 2016 και εφεξής φόρους 45%-55% για ολόκληρο το εισόδημά τους, αντί πχ 42% ή 32% που πλήρωναν –και μόνον για όσα δεν φορολογούνταν αυτοτελώς με χαμηλότερο συντελεστή. Αν δηλαδή θα πλήρωναν πχ φόρο 15% για τόκους καταθέσεων ή από μόλις 11% για ενοίκια τα οποία εισπράττουν πέραν του φορολογητέου εισοδήματός τους, στο εξής θα πληρώνει στα διπλάσια ή και τριπλάσια –και πάντως περισσότερο από 22% που είναι ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος ως τώρα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger