Το αδιαχώρητο επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί.


Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Όπως μετέδωσε ο Σκάι, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Χίο μετέφερε 729 άτομα και 590 το «Αριάνδη», ενώ το «Νήσος Μύκονος» 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο. Επίσης το blue star 2 μετέφερε 4 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το λιμάνι νωρίς το πρωί, η Τροχαία δεν επέτρεψε να γίνει η επιβίβαση των ανθρώπων αυτών επί τόπου, καθώς επρόκειτο για περίπου 50 λεωφορεία.

Οι πρόσφυγες περιμένουν αυτή την ώρα στους χώρους έξω από το λιμάνι, την πύλη Ε2, ώστε να δουν πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πούλμαν αναμένεται να μεταφέρει από εκεί τις οι ευπαθείς ομάδες στον Ελαιώνα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για να εξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασισθεί πώς θα απεγκλωβιστούν.

Στο μεταξύ, στη Ρόδο μεταφέρθηκαν το Σάββατο 20/02 με το διασωστικό σκάφος «Topaz Responder» που ανήκει σε μη κυβερνητική οργάνωση 300 μετανάστες και πρόσφυγες που είχε φθάσει στο Καστελόριζο από τα τουρκικά παράλια. Αλλοι 495 επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες 100 μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν στον αστυνομικό σταθμό του νησιού και πρόκειται να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και αυτοί με προορισμό τον Πειραιά.

Παράλληλα, η κατάσταση στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο ύψος Ειδομένης – Γευγελής είναι τραγική, αφού εκτός από τους Αφγανούς στους οποίους απαγορεύτηκε να περνούν στο έδαφος των Σκοπίων, οι αρχές της χώρας δεν δέχονται να αφήσουν ούτε Σύρους και Ιρακινούς που δεν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο παρά μόνο το υπηρεσιακό σημείωμα από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, το πρωί της Δευτέρας (22.02.2016), στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger