Συντριβή της Daesh με ρωσική βοήθεια, ή συνέχιση της προσπάθειας ανατροπής του Άσαντ;

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν μπορεί πλέον να κάθονται σε δύο καρέκλες, όταν πρόκειται για τη Συρία: η Ουάσιγκτον θα πρέπει είτε να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Μόσχα και τη Δαμασκό στις προσπάθειές τους κατά της Daesh, ή θα πρέπει να δεσμευτεί για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν από καιρό υποστηρίξει, έγραψε ο συντάκτης και κριτικός Patrick Smith για τους Fiscal Times.

«Αρχίζει να μοιάζει με την ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι προθέσεις της στη Συρία –να νικήσουν [την Daesh], ή να εκδιώξουν τον Άσαντ- είναι θαμπές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αυτό το τέχνασμα είναι πλέον μέρος του προβλήματος, όχι η λύση», σημείωσε.

Ο Smith υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά μετά την αποτυχία των πολυαναμενόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης, να παράγουν αποτέλεσμα. Σε κάποιο βαθμό, απέτυχαν αφού η ομάδα της αντιπολίτευσης –υπό Σαουδική ομπρέλα- «αποχώρησε, γιατί χάνει τον πόλεμο – τον πόλεμο κατά του Άσαντ, φυσικά, όχι της Daesh».

Αυτό δεν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες της Γενεύης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έπρεπε να χρησιμεύσουν ως «το αποδεικτικό έδαφος για τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον – ή πρόφαση, ότι υπάρχουν Σύριοι μετριοπαθείς άξιοι υποστήριξης στον αγώνα τους ενάντια στην Daesh, ή την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ή και τα δύο».

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι ήταν διαφορετική: οι λεγόμενοι μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας είναι μια τεχνητή έννοια. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Ομπάμα «στριμώχτηκε μόνη της σε μια μικρή στενή γωνία».

Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα επί συριακού εδάφους έχουν αλλάξει δραματικά.

«Πρώτον, ο Συριακός Αραβικός Στρατός, με ρωσική εναέρια υποστήριξη, τώρα κερδίζει τον πόλεμο», σημείωσε ο Smith. «Από την περασμένη εβδομάδα ο ΣΑΣ φέρεται τέσσερα, ή πέντε χιλιόμετρα από το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Πλέον δεν υπάρχει υποκρισία σε αυτό το σημείο».

Δεύτερον, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία δραστηριοποιούνται αυξανόμενα στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη εξέφρασε την ετοιμότητά της να λάβει μέρος σε μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία, εάν η -υπό αμερικανική ηγεσία- συμμαχία αποφάσιζε να προχωρήσει. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα φημολογείται από καιρό ότι προετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία.

Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι είναι πλήρως δεσμευμένες στην αντιμετώπιση της Daesh, αλλά τα αληθινά κίνητρά τους είναι διαφορετικά. Το Ριάντ θέλει να παράσχει πρόσθετη στήριξη σε ομάδες ισλαμιστών που υποστηρίζει εδώ και καιρό, ενώ η Άγκυρα σχεδιάζει να συντρίψει τους Κούρδους έξω από την Τουρκία και να βοηθήσει τους αντάρτες στη Λαττάκεια.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger