Αδιαπέραστο πέπλο μυστικότητας και συσκοτισμού, τελετές στο ημίφως, μυήσεις, σπαθιά, ξύλινα σφυριά, διαβήτες, ποδίτσες, νεκροκεφαλές, όρκοι τιμής και πίστης, φανταχτεροί τίτλοι, πομπώδη αξιώματα και βαθμοί ιεραρχίας, άγνωστα και μυστηριώδη πρόσωπα, είναι μερικά από τα μεσαιωνικού τύπου στοιχεία που περιβάλλουν τη μασονία ή, όπως θέλουν να λέγεται, τον τεκτονισμό.

Την ελληνική Δικαιοσύνη απασχολεί η υπεξαίρεση τουλάχιστον 350.000 ευρώ που αποκαλύφθηκε από τα ταμεία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας που στεγάζεται στις αρχές της οδού Αχαρνών και ήδη κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ορκωτοί ελεγκτές έχουν πιάσει δουλειά και «ξεσκονίζουν» τα βιβλία της Στοάς. Από την πρώτη ανάγνωση διαπιστώθηκε η εν λόγω υπεξαίρεση, ενώ εκτιμάται ότι η μαύρη τρύπα στο Τεκτονικό Ιδρυμα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Πλήρης εικόνα θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν βαδίσει μέσα στο κτίριο της Αχαρνών, δράστης της υπεξαίρεσης είναι ο λογιστής των οικονομικών υπηρεσιών και είχε συνεργό μια κυρία η οποία ανήκει στο πολύ στενό περιβάλλον («δεξί χέρι του», όπως λένε) ενός από τους γνωστότερους προηγούμενους Μεγάλους Διδασκάλους, ο οποίος έχει περάσει στον Σκωτικό Τύπο.

Πάντως, το Τεκτονικό Ιδρυμα κατέθεσε μήνυση κατά του λογιστή και της συνεργού κυρίας, αλλά και κατά παντός υπευθύνου, για υπεξαίρεση 350.000 ευρώ, με επιφύλαξη ως προς το ύψος του ποσού, καθώς ο οικονομικός έλεγχος συνεχίζεται. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι ο κανονισμός του Τεκτονικού Ιδρύματος, αλλά και ο άγραφος Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας προβλέπουν οριστική διαγραφή για όποιον μασόνο καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινική υπόθεση.

Ομως και τον Αρειο Πάγο απασχόλησαν τον περασμένο χρόνο οι διαδικασίες που τηρήθηκαν στους κόλπους του τεκτονισμού για τα αξιώματα. Τη δικαστική αυτή αστική μάχη έχασε οριστικά με την υπ’ αριθμ. 590/2015 απόφαση του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου ο τέως Μεγάλος Διδάσκαλος και νυν μέλος του Υπατου Συμβουλίου του 33ου βαθμού της Ελλάδας του Αρχαίου και Αποδεδειγμένου Σκωτικού Τύπου. Μάλιστα είχε διατελέσει στο πρόσφατο παρελθόν και Μέγας Ταξιάρχης του Σκωτικού Τύπου.

Οι αρεοπαγίτες ακύρωσαν την απομάκρυνση του Υπατου Μεγάλου Ταξιάρχη του Υπατου Συμβουλίου του 33ου βαθμού του Σκωτικού Τύπου, που, αν και είναι μικρότερη από τη Μεγάλη Στοά, διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά.

Ομως για το ίδιο αυτό πρόσωπο του Σκωτικού Τύπου, που είναι γνωστός δικηγόρος των Αθηνών, εκκρεμεί υπόθεση και στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμηση. Σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί -κατά συγχώνευση- σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή και αναμένεται η νέα κρίση των δικαστών.

Κινούν τα νήματα

Διαχέεται ότι οι τέκτονες σε privé συναντήσεις και μέσα από δικούς τους αόρατους μηχανισμούς κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας, καθορίζουν τις τύχες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, των κρατών και των πολιτικών, ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, διευθύνουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και τη βιομηχανία, ενώ καθορίζουν την πορεία της Ιστορίας για τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς όλα αυτά να είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Στην πυραμίδα της μασονίας αναρριχώνται και περνούν από την επτασφράγιστη πόρτα του κτιρίου της οδού Αχαρνών πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Πρωθυπουργοί, βουλευτές, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, δικαστές, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί είναι μεταξύ αυτών που έχουν δώσει τον όρκο του τέκτονα, μέσα σε αίθουσες που οι αχτίνες του ήλιου ποτέ δεν έχουν δει.

Μεταξύ των Τεκτόνων υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Ο ένας με τον άλλον, αλλά και όλο το μασονικό σύστημα μαζί βοηθάνε στην αναρρίχηση των αδελφών σε υψηλές κομβικές θέσεις επαγγελματικών χώρων (τράπεζες, πολιτική κ.λπ.). Στον απλό πολίτη υπάρχει ένας περίεργος διάχυτος φόβος για τη μασονία και τις φημολογούμενες δραστηριότητές της, τις επιδιώξεις και τους σκοπούς των μασόνων, όπως και τις δυνάμεις που κρύβει στους κόλπους της.

Μύηση και βαρύς όρκος

Ολοι οι τέκτονες κυκλοφορούν μεταξύ μας χωρίς να έχουν κάποιο διακριτικό γνώρισμα. Η χειραψία τους έχει κάτι το αναγνωριστικό, που ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί και τυχαίος χαιρετισμός, ενώ παράλληλα βοηθάει για τη μεταξύ τους αναγνώριση. Οι βαθμοί της ιεραρχίας, οι μυστικές τελετές και μυήσεις, οι τελετουργικές ενδυμασίες και απαγγελίες, φέρνουν στο μυαλό εικόνες του Μεσαίωνα. Η μύηση στον πρώτο μασονικό βαθμό, αυτόν του μαθητή, γίνεται σε μια μεγαλειώδη τελετή, όπου ο υποψήφιος έχει δεμένα τα μάτια του, είναι ανυπόδητος, με ξεκούμπωτο το πουκάμισο, χωρίς σακάκι ή άλλο πανωφόρι και με ένα ξίφος στο στήθος, ενώ τα μέλη που συμμετέχουν στην τελετή μύησης χτυπούν τα ξύλινα σφυριά τους.

Ο υποψήφιος μασόνος πίνει πικρό και γλυκό νερό και υποβοηθούμενος -καθώς έχει δεμένα τα μάτια- κάνει έναν γύρο στην αίθουσα τελετών μέσα σε ένα περιβάλλον από φωτιές (δάδες) και προτεταμένα σπαθάκια, τα οποία αποτελούν το σύμβολο της τιμής. Παράλληλα, ο Σεβάσμιος και οι Επόπτες απαγγέλλουν τα λόγια της μύησης, στα οποία περιλαμβάνονται πομπώδεις εκφράσεις από διάφορα διαχρονικά κείμενα (από την αρχαιότητα μέχρι τον χριστιανισμό), τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με απόκρυφα μυστήρια και τελετές.

Ο μυούμενος, μέσα σε αυτό το μεσαιωνικό και τυπολατρικό κλίμα δίνει τον όρκο της σιωπής - και όχι μόνο. Στον βαρύ όρκο που δίνει περιλαμβάνεται ότι δεν θα αποκαλύψει ποτέ «τι περί των τεκτονικών μυστηρίων». Ο όρκος που δίνεται από τους νεοεισερχόμενους στον τεκτονισμό αναφέρει:

«Οικεία και ελευθέρα βουλήσει, ενώπιον του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος και της Σεπτής ταύτης ομηγύρεως των τεκτόνων, επί του γνώμονος και του διαβήτου, εμβλημάτων της συνειδήσεως, της ευθύτητος και του δικαίου, επί του ξίφους, συμβόλου τιμής, και επί της βίβλου του νόμου, υπισχνούμαι επισήμως και ειλικρινώς και ορκίζομαι να μην αποκαλύψω ποτέ τι περί των τεκτονικών μυστηρίων, όσα θέλετε μοι εμπιστευθήτε ειμή εις τακτικόν και αγαθόν τέκτονα ή εις Στοάν κανονικώς συγκεκροτημένην.

Υπόσχομαι ωσαύτως τοις εμοίς Αδελφοίς, αγάπην και αρωγήν εν ταις ανάγκαις αυτών. Υπόσχομαι προς τούτοις πίστιν και υπακοήν εις τα Μεγάλα Συντάγματα του Τεκτονισμού, εις το Σύνταγμα και τον Γενικόν Κανονισμόν της Μεγάλης Στοάς ως και τον ειδικόν κανονισμόν και τα ψηφίσματα της Σεπτής ταύτης Στοάς. Εστω η μνήμη μου αποτρόπαιος, εάν ποτέ παραβώ τον όρκον μου».

Πυραμοειδής συγκρότηση

Η πυραμίδα της μασονικής ιεραρχίας περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τους βαθμούς του Μυστικού Διδασκάλου, του Γραμματέως εξ Απορρήτων, του Μεγάλου Διδασκάλου Αρχιτέκτονα, του Μεγάλου Ποντίφικα, του Ιππότη του Βασιλικού Πελέκεως ή Πρίγκιπα του Λιβάνου, του Ιππότη του Χαλκού Ορφέως, του Ιππότη του Λευκού και του Μέλανος Αετού, του Ιππότη του Ηλίου, του Ιππότη της Βασιλικής Αψίδος, του Ιππότη της Ανατολής ή του Ξίφους, του Πρίγκιπα της Ιερουσαλήμ, του Πρίγκιπα της Σκηνής κ.λπ.

Η μασονία ενδύεται τον μανδύα της κοινωνικής και τεκτονικής φιλανθρωπίας και είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσυζητημένες οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εικόνα που περνά προς τα έξω ο τεκτονισμός είναι ότι πραγματοποιεί δωρεές προς πολλές κατευθύνσεις (ιδρύματα, ατομικά σε πρόσωπα κ.λπ.), όπως και ότι δίνει υποτροφίες σε σπουδαστές κ.ά.

141 Στοές με τεράστια περιουσία

Ο τεκτονισμός στην Ελλάδα αριθμεί τουλάχιστον 4.500 μέλη. Εχει τεράστια ακίνητη περιουσία και λειτουργεί υπό τη μορφή ένωσης προσώπων (Τεκτονικόν Ιδρυμα) με διοικητικό συμβούλιο τριετούς θητείας. Ο ελληνικός τεκτονισμός διακρίνεται στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας ή Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδας και το Υπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού της Ελλάδας του Αρχαίου και Αποδεδειγμένου Σκωτικού Δόγματος, που και τα δύο εδρεύουν στο κτίριο της Αχαρνών. Παράλληλα, λειτουργούν 141 Στοές στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ το Υπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού της Ελλάδας εκτελεί τις αποφάσεις της διεθνούς μασονίας. Κάποτε ήταν αδιανόητο και ασυμβίβαστο στους άγραφους κανόνες της μασονίας τα άδυτα του τεκτονισμού να φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες και δικαστές να χειρίζονται δικογραφίες με παραπτώματα τεκτόνων. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που έσπασε αυτόν τον απαράβατο κανόνα.

Η Στοά «Πε Ντούε-Ρ2»

Αυτό που τάραξε τα θολά νερά του παγκόσμιου τεκτονισμού και επέφερε τριγμούς στους κόλπους του, ενώ παράλληλα αμαύρωσε την έξωθεν καλή μαρτυρία, ήταν το σκάνδαλο στη Στοά «Πε Ντούε-Ρ2» (Στοά Προπαγάνδα 2) που συγκλόνισε την Ιταλία το 1981.

Πρωταγωνιστής του σκανδάλου ήταν μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, ο Λίτσιο Τζέλι, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 96 του χρόνια. Οπως λέγεται, μπόρεσε τα τελευταία 50 χρόνια να κινεί τα νήματα στην πολιτική και οικονομική ζωή της γείτονος χώρας. Ο Λίτσιο Τζέλι ήταν ο ηγέτης της Στοάς «Ρ2» με ανάμειξη στο οικονομικό σκάνδαλο της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano (και του Santo Spirito). Η αποκάλυψη του σκανδάλου αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς ποινικών διώξεων στα κλιμάκια της εύρωστης ιταλικής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών που απασχόλησαν την Ιταλική Δικαιοσύνη ήταν και ο τραπεζίτης Μικέλε Σιντόνα, ο οποίος λέγεται ότι είχε διασυνδέσεις με τη μαφία.

Ο Λίτσιο Τζέλι το 1998 είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια κάθειρξη και υποχρεωθεί «σε κατ’ οίκον φυλάκιση», αλλά είχε κατορθώσει να δραπετεύσει στην Ελβετία, στη συνέχεια όμως συνελήφθη στις Κάννες. Η «Ρ2» ήταν επί σειρά ετών χρηματοδότης πολιτικών προσώπων, ενώ αρκετοί Ιταλοί υποστηρίζουν ότι σχέσεις με την επίμαχη στοά διατηρούσε και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο και τα ελληνικά δικαστήρια απασχόλησαν, αλλά και θα τα απασχολήσουν, τα διαδραματιζόμενα στο μεγαλοπρεπές κτίριο της Αχαρνών. 






ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger