Του Τζανέτου Καβαλιώτη

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η προσπάθεια της Τουρκίας για ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, με το οποίο επιθυμεί να νομιμοποιήσει τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στη Συρία και το Ιράκ.
  
Συγκεκριμένα,  το άρθρο 5 αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Με βάση το άρθρο αυτό, κάθε κράτος έχει δικαίωμα συλλογικής ή ατομικής αυτοάμυνας σε περίπτωση ένοπλων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Για αυτόν το λόγο έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η τρομοκρατική επίθεση οργανώθηκε από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση,  προκειμένου να δικαιολογηθούν οι βομβαρδισμοί σε Συρία και Ιράκ, αφού δίχως πληροφορίες κατηγόρησαν τους Κούρδους για τον βομβαρδισμό.

Κάπως έτσι ο Ερντογάν λαμβάνει όλη την εξουσία στα χέρια του, αγνοώντας πραξικοπηματικά κάθε δημοκρατικό όργανο. Με την απαγόρευση για μετάδοση πληροφοριών μπορεί να βεβαιωθεί πως θα μείνουν στο σκοτάδι οι σκευωρίες και τα εγκλήματα πολέμου που έχει προκαλέσει εκείνος και η κυβέρνηση του.

Ο Ερντογάν όμως δεν τα κατάφερε και διέρρευσαν από το Ιράκ όλα τα δεδομένα για τον βομβαρδισμό, τον οποίο δικαιολόγησαν λέγοντας πως έγινε για να πλήξουν στόχους των Κούρδων, τους οποίους "σφυροκόπησαν" δίχως να έχουν τα απαραίτητα δεδομένα.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως δέχονται επίθεση, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τη Ρωσία για "παγκόσμια ειρήνη". Οι ΗΠΑ μάλιστα δηλώνουν πως επιθυμούν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή παρατήρηση στην Τουρκία για τους αδικαιολόγητους και εγκληματικούς βομβαρδισμούς σε βόρεια Συρία και Ιράκ. Μάλιστα είναι προκλητικοί όταν κατηγορούν τους Ρώσους για βομβαρδισμούς αμάχων και νοσοκομείων, δίχως να έχουν το παραμικρό στοιχείο για τις κατηγορίες τους.

Η στάση των ΗΠΑ φανερώνει πως πρόκειται για ένα συνεργατικό κι οργανωμένο έγκλημα, καθώς δεν πολεμούν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος, αλλά προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στους Ρώσους, που όντως μάχονται κατά του ISIS. 

ΗΠΑ και Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου και τις δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων που έχουν προκαλέσει, αλλά και για την οργανωμένη προσπάθεια πρόκλησης νέου παγκοσμίου πολέμου, η οποία θεωρούν πως θα επιτευχθεί μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger