Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε την πόρτα του ξενοδοχείο Μόνοπολ στο Βρότσλαβ της πολωνικής Σιλεσίας. Είχε συμφωνήσει με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συναντηθούν στο Βρότσλαβ στο περιθώριο της εκδήλωσης της πολωνικής προεδρίας στην ΕΕ, στην οποία συνεδρίαζε πρώτα το άτυπο Ecofin. Μαζί με τον κ. Βενιζέλο ήταν κι ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς.

Η συζήτηση στο υπόγειο

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κάποια στιγμή ένας απεσταλμένος του κ. Σόιμπλε του μετέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ήταν έτοιμος να τους συναντήσει και τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου.

«Έχω να σας κάνω μια πρόταση, η οποία δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά δική μας, της Γερμανίας» είπε ο κ. Σόιμπλε και εναπόθεσε στο τραπέζι ένα ανοιχτόχρωμο φάκελο και ορισμένα τυπωμένα χαρτιά. Ο Γερμανος υπουργός είπε στον κ. Βενιζέλο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να συνέλθει οικονομικά δίχως υποτίμηση. Κι επειδή η εσωτερική υποτίμηση που είχε υποστεί ως εκείνη τη στιγμή η ελληνική οικονομία δεν είχε φέρει αποτελέσματα, ίσως είχε έρθει η ώρα για κάτι πιο δραστικό: την εθελουσία έξοδο της χώρας από το ευρώ. Επί 90 λεπτά ο κ. Σόιμπλε πρότεινε κι ο κ. Βενιζέλος αρνιόταν.

Η πρόταση του κ. Σόιμπλε

Εκείνη η πρόταση, λοιπόν, προέβλεπε την άμεση έξοδο από το ευρώ με επιβολή capital controls. Θα επιτρεπόταν η εκταμίευση 50 ευρώ την εβδομάδα για κάθε πολίτη. Όλες οι καταθέσεις άνω των 3.000 ευρώ θα μετατρέπονταν σε δραχμές.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε προσέφερε ένα πλήρες πρόγραμμα βοήθειας σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα αλλά και μια ενισχυμένη πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ωστόσο, έπειτα από 90 λεπτά ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την άρνηση του στον κ. Σόιμπλε και τον αποχαιρέτισε. «Δεν συζητάω το σενάριο αυτό. Ούτε και έχω να συμβουλευθώ κανέναν» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger