Αναλαμβάνει ο στρατός δράση στην Ειδομένη, μετά την κατάληψη του προσφυγικού καταυλισμού από πρόσφυγες και την αποχώρηση των ΜΚΟ από τον καταυλισμό, φοβούμενες για την ασφάλεια των μελών τους.

Η αποχώρηση των ΜΚΟ και των γιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω του κ. Βίτσα, έδωσε εντολή να αναλάβει δράση ο στρατός, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων και να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επανέλθουν οι ΜΚΟ, καθώς θεωρεί τη δράση τους πολύτιμη, κάνοντας ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι εκτός ελέγχου.

Οι πρόσφυγες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον προσωρινό καταυλισμό και οπλισμένοι με λοστάρια κάνουν ό,τι θέλουν σε ελληνικό έδαφος.

Αυτά μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ειδομένη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, η οποία εξήγησε αναλυτικά την εξής κατάσταση.

Στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον καταυλισμό, οπλισμένοι με λοστάρια, και δήλωσαν ότι δεν δέχονται πλέον φαγητό, απαιτώντας να φύγουν από την Ελλάδα.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις φοβούμενες για την ασφάλεια των μελών τους αποχώρησαν από το εσωτερικό του καταυλισμού.

Οι πρόσφυγες δεν έφαγαν ούτε απογευματινό, ούτε βραδινό και μάλιστα πετροβόλησαν την καντίνα με τα τρόφιμα για να την αναγκάσουν να αποχωρήσει.

Στη συνέχεια, όπως είπε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, έκλεισαν την είσοδο του καταυλισμού με οδοφράγματα που δημιούργησαν και δεν αφήνουν κανέναν να εισέλθει.

Η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ είπε ακόμα ότι κάποιοι πρόσφυγες οπλισμένοι με λοστάρια κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή ενώ και η ίδια παραλίγο να δεχτεί επίθεση εάν δεν την απομάκρυναν δύο άλλοι πρόσφυγες.

Η δημοσιογράφος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη ως εκτός ελέγχου και εκρηκτική.

Το απόγευμα της Τρίτης δύο πρόσφυγες προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην Ειδομένη υπάρχουν 70 αστυνομικοί για να διαχειριστούν 15.000 πρόσφυγες.

Πρόκειται για μια ακόμη τεράστια επιτυχία του… «μακεδονομάχου» Μουζάλα, που δεν ξέρει τι του γίνεται!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μουζάλας δήλωνε τη Δευτέρα στη Βουλή ότι «Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα».

Ένταση και στη Μυτιλήνη

Ένταση επικράτησε και στο κέντρο φιλοξενίας της Μυτιλήνης, όταν μία μερίδα προσφύγων κατέλαβε την κεντρική είσοδο, απαιτώντας να καταγραφούν τα στοιχεία τους άμεσα, ώστε να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Η έλευση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας λειτούργησε καταλυτικά, καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος διαλύθηκε, φωνάζοντας συνθήματα στα αγγλικά για την ελευθερία τους.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τη δημιουργία κέντρου κράτησης στη Μόρια, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τους ίδιους μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Διαμαρτυρία και στη Σάμο

Κινητοποιήσεις των προσφύγων υπήρξαν και στη Σάμο, καθώς μία ομάδα προσφύγων προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πύλη του κέντρου φιλοξενίας, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Φεύγει από την Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αναστείλει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με τη νέα συμφωνία τα hot spots στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.

Όπως διευκρινίστηκε, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για τη διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες όσων σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.

Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει επίσης να είναι παρόν στις ακτές και τα λιμάνια, προκειμένου να παράσχει βοήθεια για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται.

Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger