Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία με τα όσα ακούγονται για την φιλοξενία προσφύγων και στην περιοχή του Αγρινίου.

Φημολογείται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα πως μεγάλος αριθμός προσφύγων θα καταφθάσει και στην περιοχή μας. Μάλιστα, τα επικρατέστερα σημεία φιλοξενίας τα οποία ακούγονται είναι ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου, ο χώρος στο πρώην Δημαρχείο Νεάπολης και το παλαιό στρατόπεδο προς Κατούνα (Αγριλιά).

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ν. Καζαντζή για το θέμα αυτό και τον ρωτήσαμε αν ο Δήμος Αγρινίου έχει ενημερωθεί για την ίσως πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην φιλοξενία προσφύγων και την πόλη του Αγρινίου, καθώς και για το ποια ήταν η απάντηση του Δήμου σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Καζαντζής μας απάντησε κατηγορηματικά πως ο Δήμος Αγρινίου δεν έδωσε καμία απάντηση και καμία σχετική πρόταση προς τον κ. Κουρουμπλή ο οποίος ζήτησε από κάθε Δήμο της Ελλάδας να δώσει τις πιθανές προτάσεις φιλοξενίας μεταναστών.

Πέρα από αυτό όμως, στα αυτιά μας έφτασαν οι παρακάτω έντονες φημολογίες:

α) ότι κάποιοι πλησίασαν ξανά τον εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Δημητρίου προκειμένου να συζητήσουν αν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθεύσει μερίδες φαγητού σε κάποια μεγάλη μερίδα ατόμων που θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας.

β) μία από τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις πρωινές ώρες, κλιμάκιο του Δήμου επισκέφθηκε το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου και πραγματοποίησε έλεγχο στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτηρίου.

γ) στον χώρο όπου βρίσκεται το κτήριο του πρώην Δήμου Νεάπολης έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα μεταλλικές πρώην σχολικές αίθουσες, έχει πέσει τσιμέντο ως βάση και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προβούν κατοικήσιμες.

6Μετά από όλες αυτές τις έντονες φημολογίες επικοινωνήσαμε, αρχικά, με τον εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Δημητρίου πατήρ Κων/νο Καντάνη και τον ρωτήσαμε αν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο. Ο εφημέριος μας απάντησε πως μια τέτοια προσέγγιση έγινε το καλοκαίρι του 2015 ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούσε ο  Ι.Ν Αγίου Δημητρίου να τροφοδοτεί καθημερινά μέσω συσσιτίου έναν επιπλέον αριθμό (μεγάλο θα μπορούσαμε να πούμε εμείς) προσφύγων. Δυστυχώς, από την πλευρά του ο εφημέριος τους ενημέρωσε, πως ναι μεν είναι καλό αυτό που σκέπτονται, αλλά δεν μπορεί ο Ι.Ν Αγίου Δημητρίου να επωμιστεί αυτό το μεγάλο βάρος από τη στιγμή που υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες στην σίτιση των ήδη υπαρχόντων ατόμων και πως αδυνατεί, εκ των πραγμάτων, να ανταποκριθεί. Καμία όμως νέα προσέγγιση δεν έγινε το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό παρά μόνο αυτή κατά την καλοκαιρινή περσινή περίοδο.

Για την επίσκεψη και μάλιστα την προχθεσινή, κλιμακίου του Δήμου για τον έλεγχο των υδραυλικών εγκαταστάσεων στο παλαιό νοσοκομείο επικοινωνήσαμε στη συνέχεια με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γρίβα και μας δήλωσε πως κανένα κλιμάκιο του Δήμου Αγρινίου δεν επισκέφτηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά τις τελευταίες ημέρες το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου. «Κανενός είδους εργάτες του Δήμου δεν μπήκαν στις εγκαταστάσεις του κτηρίου», πρόσθεσε o κ. Γρίβας.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως την ίδια ημέρα (29/2) βρεθήκαμε ως περαστικοί έξω από τον χώρο του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου κατά τις πρωινές ώρες και δεν αντιληφθήκαμε καμία κίνηση, όσο μπορούσαμε, να δούμε εντός του κτηρίου.



19Όσο για την εγκατάσταση μεταλλικών πρώην σχολικών αιθουσών, την ήδη υπάρχουσα τσιμεντένια βάση κάτω από αυτές, στον χώρο  όπου βρίσκεται το κτήριο του πρώην Δήμου Νεάπολης, εμείς μεταβήκαμε στο σημείο και καταγράψαμε τα παρακάτω τα οποία και θα δείτε μέσα από τον φακό του agrinioreport.com. Από την πλευρά τους, κάποιοι από τους κατοίκους που συναντήσαμε μας είπαν πως βλέπουν έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, πως ακούγεται πολύ έντονα ότι όλα αυτά γίνονται για την φιλοξενία προσφύγων αλλά κανένας δεν τους έχει ενημερώσει σχετικά για κάτι. Είναι φοβισμένοι, δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει και με ποιο δικαίωμα, μας τόνισαν,  θα κληθούν να δεχθούν στην περιοχή τους πρόσφυγες χωρίς καν να ερωτηθούν, αν φυσικά όλα αυτά αληθεύουν τελικά. «Με τους ανθρώπους της προσφυγιάς δεν έχουμε κάτι και τους συμπονάμε», μας είπαν χαρακτηριστικά, «με το κράτος μας τα έχουμε που δεν έχει τις υποδομές να διαχειριστεί αυτούς τους ανθρώπους, που και στην τελική δεν θέλουν να παραμείνουν εδώ, και εμάς τους ίδιους δεν μας υπολογίζει συνάμα και ως πολίτες».

14Επικοινωνήσαμε και με τον Βουλευτή Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Βαρεμένο μήπως και μας διαφωτίσει από πλευράς του για το τι συμβαίνει και μας απάντησε πως δεν γνώριζε κάτι για το θέμα αυτό. Τόνισε μάλιστα πως θα το ερευνήσει άμεσα και εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα, μόλις θα έχουμε και την επίσημη απάντηση από τον Βουλευτή Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Βαρεμένου.

Δεν ξέρουμε τελικά αν οι φημολογίες γίνουν πράξεις, κάτι που το απευχόμαστε όχι από πλευράς ρατσισμού ή μη δεκτικότητας των προσφύγων. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έζησαν στο πετσί τους την προσφυγιά. Το πρόβλημα θεωρούμε πως έγκειται αρχικά στο μεγάλο αριθμό προσφύγων που φημολογείται πως θα εγκατασταθεί μέχρι το 2017 στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και που δεν υπάρχει σχετική πρόληψη και εγκατάσταση για τη φιλοξενία του πληθυσμού αυτού των προσφύγων.

Στην περίπτωση που το παλαιό νοσοκομείο γίνει κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, να υπενθυμίσουμε πως ακριβώς δίπλα υπάρχει σχολείο (το 1ο ΓΕΛ Αγρινίου) και να μην ξεχνάμε πως ο χώρος αυτός έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί εδώ και κάποια χρόνια για την εγκατάσταση δομών Υγείας.

Ο χρόνος τελικά θα δείξει . . . τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέματα.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger