Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Η σύλληψη του «κυκλώματος των εκβιαστών δημοσιογράφων» ξετύλιξε ένα κουβάρι πρακτικών. Μετά από δεκαετίες λειτουργίας του συστήματος διαπλοκής πολιτικών-εκδοτών-τραπεζών, πρέπει να είναι πολύ λίγοι οι πολίτες στη χώρα που δεν γνωρίζουν πλέον πώς λειτουργεί. Παρότι οι συλληφθέντες είναι η «μαρίδα» αυτού του συστήματος, αυτό που παραβλέπεται είναι ότι τέτοια κυκλώματα δεν έχουν ιδεολογία. Η σχέση με τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι μέρος της «δουλειάς» τους. Κι αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δείξει ότι «καταπολεμά τη διαφθορά», θα έπρεπε να απαντήσει πρώτα αν είχε και τι είδους σχέση με τα πρόσωπα που συγκροτούσαν αυτό το κύκλωμα – και άλλα παρόμοια... Όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή.


Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 στα δωμάτια και τους διαδρόμους του 3ου ορόφου της Χρ. Λαδά 3 που φιλοξενούσε τότε την εφημερίδα Το Βήμα –μαζί με το γραφείοτου ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Χρήστου Λαμπράκη– ήταν κοινό μυστικό η ύπαρξη και λειτουργία του επονομαζόμενου «Λόχου Διοικήσεως». Τι ήταν, όμως, ο Λόχος Διοικήσεως, ποιες οι στοχεύσεις του και ποιος ο επικεφαλής του;

Ένας βετεράνος του συγκροτήματος της πάλαι ποτέ Χρ. Λαδά επισημαίνει: «Μην το κουράζουμε το θέμα. Ο λεγόμενος Λόχος Διοικήσεως ήταν ένας άτυπος μηχανισμός δημοσιογράφων υπό την ηγεσία του Σταύρου Ψυχάρη, που δούλευε στο πλάι της επίσημης διοικητικής εκπροσώπησης της επιχείρησης. Σε γενικό επίπεδο εκπροσωπούσαν στην αγορά τα συμφέροντα του ΔΟΛ, επηρεάζοντας υπέρ αυτού επιχειρηματίες και μάνατζερ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, αναλάμβαναν δύσκολες ή σύνθετες δουλειές που είχαν σχέση με τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε επιχειρηματίες. 

Οι διαμεσολαβήσεις υπέρ φιλικών επιχειρηματιών –συνήθως κατασκευαστών της νεότερης...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger