Τι συζήτησε η ελληνική πλευρά με τους Τούρκους στη Σμύρνη - Η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού και η κόντρα για τον αριθμό των προσφύγων - Η απεσταλμένη του Newsbomb.gr μεταδίδει όλες τις εξελίξεις - Νταβούτογλου: Συνεργασία για να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο - Τσίπρας: Δεν θα δεχτούμε μόνιμη παραμονή των προσφύγων.

Αποστολή - Ρεπορτάζ: Μαρία Γιαχνάκη


Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και το προσφυγικό, ήταν τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας.
Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψαν διμερείς οικονομικές συμφωνίες, ενώ συζήτησαν για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών.
«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και έστειλε μήνυμα πως «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.
«Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε ακόμα να τονίσει την ανάγκη να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνηθήκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε και την αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Άγκυρας.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και επανέλαβε την ευχή το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.
Όπως τόνισε ο χαρακτηριστικά, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.
Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.
«Οι χώρες μας δεν φταίνε αλλά έχουμε επωμισθεί το τεράστιο βάρος. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα. Το Αιγαίο δεν θέλουμε να γίνει θάλασσα ανθρωπίνων ψυχών που χάνονται», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ακόμα ότι το θέμα του TAP προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό Ελλάδα και Τουρκία θα το εγκαινιάσουν μαζί. Αναφερόμενος δε στα θέματα Παιδείας, ζήτησε οι δύο χώρες να ξαναδούν από κοινού το θέμα των βιβλίων, ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτό να αναπτύξουν τον πολιτισμό και τη φιλία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν:
- Να ανανεώσουν τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών. Οι μετανάστες εκτός Συρίας και Ιράκ θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
- Για τη Σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη
- για ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμένα Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη που θεωρείται και το πιο σημαντικό.
Όπως ήταν φυσικό, το προσφυγικό αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Οι Τούρκοι επεσήμαναν την τεράστια συσσώρευση προσφύγων (ξεπερνούν τις 200.000, όπως υποστηρίζουν), ενώ απευθυνόμενοι στους Έλληνες τόνιζαν πως δεν θα πρέπει να παραπονιόμαστε που έφτασαν στη χώρα μας 30.000. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, για πρώτη φορά έφερε όλους τους έπαρχους και δημάρχους στη Σμύρνη για μια τέτοια συνάντηση. 
Νωρίτερα...
O Έλληνας πρωθυπουργός - αν και καθυστέρησε κατά τρεις ώρες το πρόγραμμά του εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών του και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες - έφτασε στη Σμύρνη λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούντογλου στην Πρωθυπουργία στην Σμύρνη.
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο χαμόγελο του Τούρκου Πρωθυπουργού με ένα νεύμα περισσότερο συγκρατημένο, παρά αισιόδοξο, θέλοντας ίσως να δώσει και ένα μήνυμα πριν καν ξεκινήσει η συζήτησή τους.
Μετά την χειραψία και τα πρώτα πλάνα που ελήφθησαν από την κρατική τηλεόραση Τουρκίας και Ελλάδας, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν την τετ α τετ συνομιλία τους κεκλεισμένων των θυρών.
Το παρασκήνιο της καθυστέρησης Νταβούτογλου
Και σε αυτήν όμως την, κατά τα άλλα ιστορική συνάντηση, φαίνεται ότι ο Αχμέντ Νταβούτογλου ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά να κάνει και τα «τσαλιμάκια» του, αν και οικοδεσπότης.
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στην Σμύρνη και ήταν συμφωνημένο ότι θα τον υποδεχθεί στην Πρωθυπουργία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη καθυστερήσει την άφιξή του.
tsipras
Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, με την πομπή του, αναγκάστηκε να κάνει την 15 λεπτών απόσταση από το αεροδρόμιο στην πόλη, πάνω από τρία τέταρτα, ώστε να καθυστερήσει την άφιξή του μέχρι να φτάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Όταν τελικά έφτασε, ειδοποιήθηκε η πομπή που συνόδευε τον Έλληνα πρωθυπουργό και επιτάχυνε.
Παράλληλα με την συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, οι υπουργοί που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιούν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους για θέματα που αφορούν εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες.
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση
Η συνάντηση αυτή, θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη μετά και τις δραματικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες.
Είναι γεγονός ότι o Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των κλειστών συνόρων στην συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από την δυναμική παρουσία των απαιτήσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου , ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει έναν Τούρκο Πρωθυπουργό αμετακίνητο στις απόψεις του δίνοντας κάθε φορά υποσχέσεις που συνοδεύονται από πολλά θέλω ως αντάλλαγμα.
Πάντως, την ώρα που η συνάντηση Τσίπρα - Νταβούντογλου θεωρείται ιστορική και πολλοί αναμένουν διακαώς ένα αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες συνεχίζουν τη διαδρομή τους από την Τουρκία προς τα Ελληνικά νησιά με τους Τούρκους εμπόρους να πληθαίνουν τα παζάρια και την συνεργασία τους με την ακτοφυλακή.
Πάντως, η συνοδεία της αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου η οποία αποτελείται από: Ν. Κοτζιά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη, Θ. Δρίτσα, Ε. Κουντουρά, Ι. Αμανατίδη, Δ. Μάρδα, έφτασε στη Σμύρνη για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των σχέσεων Αθήνας - Άγκυρας μετά και από τα αιτήματα που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός;
Θα δείξει σήμερα στην Σμύρνη.
Το αγκάθι της συνάντησης δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και το αίτημα της Άγκυρας να ανοίξει νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που οι διαφωνίες για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια για την Τουρκία είναι πολεμική πρόκληση.
Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στις «καυτές» περιοχές της Σμύρνης: Τσεσμέ – Μπασμανέ – Αϊβαζίκ, οι ροές των προσφύγων με την βοήθεια των Τούρκων εμπόρων συνεχίζονται και καραβάνια προορίζονται κανονικά για τις ακτές των ελληνικών νησιών.
Άλλωστε, στο κέντρο της Σμύρνης - λίγα μέτρα από τα σημεία των ιστορικών συναντήσεων - πραγματοποιούνται παζάρια με Τούρκους εμπόρους που ρυθμίζουν τηλεφωνικά με τους συνεργάτες τους στα παράλια, τις αναχωρήσεις των προσφύγων.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger