Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα η άποψη που εξάλλου έχει εκφράσει και ο ίδιος ο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα μείνουν μόνιμα στη χώρα μας, αν οι Ευρωπαίοι κρατήσουν τη στάση των “κλειστών συνόρων”

Έτσι “…έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί.

Το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό” έχει αναφέρει χαρακτηριστικά και με αυτό το δεδομένο πλέον και στο νησί μας γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, αλλά δυστυχώς εν αγνοία των τοπικών αρχών!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας “Σαμιακή Γνώμη”, που κανείς βέβαια δεν επιβεβαιώνει, αφού γνωρίζει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, αναζητούνται λύσεις για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, αν επιδεινωθεί το πρόβλημα της μεγάλης προσέλευσης από τα τουρκικά παράλια.

Μια από αυτές τις λύσεις είναι και η άφιξη χθες στο νησί  του πλοίου “Blue Star Patmos”, όπου θα μείνει εδώ τουλάχιστον 3-4 ημέρες ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πλωτός χώρος φιλοξενίας σε περίπτωση που το Hotspot στο πρώην πεδίο βολής γεμίσει και σε συνδυασμό με την εντολή της κυβέρνησης να καθυστερούν οι ταυτοποιήσεις των προσφύγων, να μπορούν να φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες ή και εβδομάδες!

Αν επίσης βγουν σωστοί οι υπολογισμοί που υπάρχουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η Σάμος θα υποδέχεται περίπου 2 με 2500 χιλιάδες μετανάστες καθημερινά τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα!

Έτσι όπως αποκαλύπτουμε η εφημερίδα, ήδη αναζητούνται οι απαραίτητες λύσεις…και μια από αυτές είναι και το πλοίο “Μυτιλήνη” που βρίσκεται καθηλωμένο στο Λιμάνι του Καρλοβάσου!!!

Μετά από επιθυμία των ιδιοκτητών της ΝΕΛ υπήρξε μέσα στο Σαββατοκύριακο επίσκεψη Κλιμακίου από διάφορα υπουργεία όπου μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Αβραντίνη “επιθεώρησαν” το πλοίο ώστε να εξεταστεί αν είναι κατάλληλο για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών!

Ο κ. Αβραντίνης θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις που προχωρούσαν με την “εκποίηση” του πλοίου, αλλά και τη δημιουργία εσόδων για την εταιρεία, κίνησε τις διαδικασίες και έτσι με “συνοπτικές” ενέργειες επισκέφθηκαν το νησί μας.

Οι υπεύθυνοι του Κλιμακίου μετά την επιθεώρηση που έκαναν το περασμένο Σάββατο διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί χώροι (με μικρές μόνο παρεμβάσεις) του πλοίου, είναι κατάλληλοι για φιλοξενία και έδωσαν το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η αξιοποιησή του!

Αρνητικό σημείο στην όλη υπόθεση είναι, πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η ρυμουλκησή του στο λιμάνι Μαλαγαρίου και φυσικά οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τους πολίτες της πρωτεύουσας του νησιού.

Έτσι ως λύση βρέθηκε η συμβολή γνωστής μεγάλης Μ.Κ.Ο. που προσφέρθηκε να μεταφέρει με λεωφορεία όποτε χρειάζεται τους μετανάστες μέχρι το Καρλόβασι κάτι που έγινε αποδεκτό και όπως φαίνεται όλα θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς!

Βέβαια έχει πολύ μεγάλη σημασία η στάση που θα κρατήσει και ο Βουλευτής Σάμου κ. Σεβαστάκης, που άλλα είχε υποσχεθεί στους κατοίκους του Καρλοβάσου και άλλα φαίνεται να βλέπουμε να υπάρχουν ως εξέληξη, αλλά και το Λιμενικό Ταμείο Σάμου που έχει προχωρήσει τις νομικές διαδιακασίες αποχώρησης του πλοίου και βέβαια στη κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορούν προσωρινά να τις σταματήσουν με μια γενναία Ευρωπαική χρηματοδότηση για την φιλοξενία των προσφύγων στο πλοίο “Μυτιλήνη”…

Ρεπορτάζ Γιώργος Γαρυφάλλου

i-samos.gr

Ο Φασισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ μας χτύπησε τη πόρτα!




Δημοσίευση σχολίου

Blogger