Πολλοί αμφιβάλλουν για τη δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο στο εξωτερικό δεν γεννάται κανένα θέμα:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, σαν σταρ του σινεμά. Κάπως έτσι τον υποδέχθηκαν εκατοντάδες φοιτητές στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το βράδυ της Τρίτης, στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα Οικονομικής Πολιτικής. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός των παρευρισκομένων και ιδίως των διοργανωτών, που ο επικεφαλής του πανεπιστημίου, το οποίο έχει στενές σχέσεις και ανήκει ουσιαστικά στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης Εκρέμ Ντεμίρτας του είπε σε μία έκρηξη φιλοφρόνησης ότι εάν έβαζε υποψήφιος στην Τουρκία θα εκλεγόταν!

Εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε το παραμικρό, παρά μόνον απόλαυσε την αποθεωτική υποδοχή που του επιφύλαξαν οι φοιτητές. Αργότερα όμως το ίδιο βράδυ, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του και προς τιμήν του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε τον πειρασμό. Αφού αναφέρθηκε στην προτροπή που του είχε γίνει νωρίτερα στο πανεπιστήμιο, απευθύνθηκε προς τον κ. Νταβούτογλου και σε μία προσπάθεια να κάνει εύθυμη την ατμόσφαιρα μετά από δύο δύσκολες και κουραστικές ημέρες με τον ομόλογό του (σε Βρυξέλλες και Σμύρνη), του είπε με χιουμοριστική διάθεση ότι «θα μπορούσαμε να κατέβουμε μαζί στις εκλογές». Άλλωστε όλο «ο φίλος μου ο Αχμέτ» έλεγε και ξαναέλεγε ο κ. Τσίπρας σε όλες τις δηλώσεις του χθες στην Σμύρνη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός πήρε την… πάσα και μόλις ανέβηκε στο βήμα για το δικό του χαιρετισμό αποδέχθηκε την… πρόκληση, λέγοντας ότι «έχουμε εκλογές το 2019, θα κατέβουμε μαζί», προκαλώντας και αυτός με τη σειρά του γέλιο στην αίθουσα. «Φανταστείτε τον Αλέξη υποψήφιο με το κόμμα του Ερντογάν» – στο οποίο ανήκει ο κ. Νταβούτογλου – ήταν το σχόλιο ενός Έλληνα επιχειρηματία προσκεκλημένου στο δείπνο, ο οποίος φρόντισε να μην το πει δυνατά και παγώσει την αίθουσα, από την έμμεση πλην σοφή αυτή υπενθύμιση του ιδεολογικού και πολιτικού χάους που χωρίζει την ευρωπαϊκή αριστερά από μία ισλαμικών αναφορών πολιτική δύναμη – καίτοι η ανάγκη της Αθήνας στο προσφυγικό επιβάλλει τη συνεργασία τους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger