Των Δημήτρη Γιαννόπουλου – Σταύρου Παπαντωνίου  - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τουλάχιστον 50 tweets σχετιζόμενα με ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τζιχαντιστών κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», από το ασύρματο δίκτυο (WI-FI) του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πριν και μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες στο Βέλγιο.

Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από το απόγευμα της 20ής Μαρτίου η Αστυνομία ενίσχυσε διακριτικά, αλλά ασφυκτικά τη φρούρηση του μετρό. Η πληροφόρηση για επικείμενο χτύπημα ανέβασε στα ύψη τα επίπεδα συναγερμού και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 24/3, μόλις δύο ημέρες μετά τις βόμβες στις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πηγές, η ανησυχία εντάθηκε όταν στις 21 Μαρτίου το βράδυ αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή ενός υπόπτου που κυκλοφορούσε με τη σύζυγο και το παιδί του σε κεντρικό σταθμό του συρμού. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να σχετίζεται με τον «φαντομά» βομβιστή Ναζίμ Λαχραουί. Η βελγική Αστυνομία, ενώ αρχικώς άφηνε να διαρρέει πως ο Λαχραουί ήταν ο ένας εκ των δύο καμικάζι αυτοκτονίας της επίθεσης της 22ας Μαρτίου στο Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, εκ των υστέρων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τρομοκράτης να διέφυγε από τη χώρα.

Το DNA του Λαχραουί είχε βρεθεί και σε εκρηκτικά στο Παρίσι κατά την επίθεση στο θέατρο «Μπατακλάν» τον περασμένο Νοέμβριο και στοιχεία του φακέλου του εστάλησαν από τότε στη ΓΑΔΑ και την ΕΥΠ. «Ολοι είχαμε την πληροφορία ότι οι τρομοκράτες θα δρούσαν στην Ευρώπη πριν από το Πάσχα των καθολικών», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΥΠ, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη στάση των Βέλγων, «που αρνούνται μέχρι σήμερα να συνεργαστούν».



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ

 Ο 25χρονος Σύριος, με ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές σπουδές, ειδικεύεται στις κατασκευές βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών. Οπως αναφέρουν επιτελείς των ελληνικών υπηρεσιών, μπαινόβγαινε στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015. Κάτοχος βελγικού διαβατηρίου, ταξίδευε συχνά στη Συρία, όπου πραγματοποιούσε την εκπαίδευσή του, και κατόπιν επέστρεφε στην Ευρώπη με τα «μπουλούκια» των μεταναστών και των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου, προφανώς για να μη δίνει στόχο. Η φωτογραφία του διασταυρώθηκε «σε περισσότερα από δύο διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα», τονίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στα «Π», με τη συνδρομή των αμερικανικών Αρχών, καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται και σε λίστα υπόπτων της CIA.

Λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα, ο Λαχραουί φέρεται να διήλθε για τελευταία φορά από την Ελλάδα και να διέμεινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προτού αναχωρήσει για την Ειδομένη με κάποια από τις προσφυγικές ομάδες. Φιλοξενήθηκε σε διαμέρισμα κοντά στην Πλατεία Αμερικής, το οποίο έχει ενοικιαστεί στο όνομα του αδελφού του προσαχθέντος στην Ασφάλεια ομοεθνούς του.

Υπό πλήρη μυστικότητα, η Αστυνομία διενεργεί έρευνες για τις σχέσεις του με την ομάδα του Αμπαούντ, του νεκρού βομβιστή του Παρισιού, που επί μακρόν ενοικίαζε διαμερίσματα στο Παγκράτι και τα Σεπόλια. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που ο Λαχραουί είναι νεκρός, «οι συνεργοί του και στην Ελλάδα θεωρούνται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι», τονίζουν οι αστυνομικοί, που εκφράζουν ορισμένες επιφυλάξεις ή μάλλον απεύχονται το σενάριο διαφυγής τους αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς.



ΣΑΡΩΣΗ

Ποιοι αναρτούσαν tweets από το «Ελ. Βενιζέλος»; Πιθανόν τα μέλη υποστήριξης του τρομοκρατικού δικτύου, που παρακολουθούσαν και συντόνιζαν τις κινήσεις του κεντρικού πυρήνα. Η υπόθεση εργασίας που θέλει κάποιον ή κάποιους από τους τρομοκράτες των Βρυξελλών να χρησιμοποίησαν το ελληνικό αεροδρόμιο πριν ή μετά τις «τυφλές» ενέργειές τους στη βελγική πρωτεύουσα προκαλεί πανικό στην ΕΛ.ΑΣ. Ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιούν σαρώσεις στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το ISIS, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα: α) για τον χρόνο ανάρτησης των tweets, β) για τον αριθμό των χρηστών και γ) για τους χώρους εντός του αεροδρομίου από τους οποίους αυτά αναρτήθηκαν, προκειμένου να αναλυθούν καλύτερα οι εικόνες από τις δεκάδες κάμερες ασφαλείας.

Παρά το γεγονός ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων κρατών-μελών της Σένγκεν μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα αεροπορικές πτήσεις, οι καταγόμενοι από εμπόλεμες ζώνες (και δη της Μέσης Ανατολής), ακόμη και αν δεν συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ελεγχομένων, αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή από τους υπολοίπους. Και τούτο διότι, πέραν των «κεφαλών» των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων, τα μέλη των ομάδων τους ήταν υπεράνω υποψίας, χωρίς ποινικό μητρώο και χωρίς να έχουν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές.





Στο στόχαστρο καταυλισμοί και μέλη ΜΚΟ

Στελέχη της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως στους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, αναζητούν πρόσωπα διασυνδεόμενα με τους τζιχαντιστές του Βελγίου και της Γαλλίας. Στο στόχαστρο τέθηκαν πρόσφατα δύο-τρία άτομα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που, ενώ επισήμως παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες, ανεπισήμως ενεργούν κατ’ εντολήν των μυστικών υπηρεσιών των κρατών προέλευσής τους. Ο ένας έχει καταδικαστεί από γερμανικό δικαστήριο για διπλή κατασκοπεία και ο άλλος παρακολουθείται από Γάλλους πράκτορες για ενδεχόμενη συνεργασία του με τη διαβόητη τουρκική ΜΙΤ. «Τουλάχιστον αυτοί οι δύο κατεβαίνουν συχνά στον καταυλισμό του Πειραιά άνευ λόγου, αφού η ΜΚΟ τους διαθέτει επαρκή αριθμό προσωπικού σε όλη την Ελλάδα», καταγράφεται -όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π»- σε ένα από τα ημερήσια πληροφοριακά δελτία της υπηρεσίας.

Η αποδιδόμενη ερμηνεία είναι ότι μεταφέρουν «συγκεκριμένους πρόσφυγες» με τα οχήματα της ΜΚΟ από τον Πειραιά σε άλλα hot spots της ηπειρωτικής Ελλάδας, όχι για λεφτά, αλλά για να τους κρύψουν. Κι αυτοί δυστυχώς δεν είναι λίγοι, αλλά αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες, όπως προκύπτει από το διαρκώς αυξομειούμενο ημερήσιο δελτίο προσφυγικών ροών που εκδίδουν τα συναρμόδια υπουργεία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger