Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου αμερικανικού, οικονομικού οργανισμού, Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως θα… απορρίψει έστω κι ένα σεντ περαιτέρω λιτότητας πέρα από τα προαπαιτούμενα για τη διάσωση της χώρας.

Αυτά είναι τα τρία σενάρια που κλονίζουν το πολιτικό σκηνικό:

Σενάριο 1: Το πικρό χάπι

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία και με τα αποθέματα ρευστότητας να εξαντλούνται, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει ξανά τον ίδιο δρόμο και να βάλει την υπογραφή του σε οτιδήποτε φέρει η τρόικα

Σενάριο 2: Πρόωρες εκλογές

Μια αποτυχία να έλθουν σε συμφωνία ή να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού για τα οφέλη της, μπορεί να οδηγήσει τον Τσίπρα να διαλύσει την βουλή και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Αυτό είναι ένα «χαρτί» που έπαιξε πέρυσι όταν ορισμένοι βουλευτές του αντέδρασαν στην απόφαση να αποδεχθεί τα αιτήματα των πιστωτών.

Μια νίκη της ΝΔ πιθανότατα θα οδηγούσε σε έναν συνασπισμό με μετριοπαθή κόμματα που δεσμεύονται να τηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ ή να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας..

Σενάριο 3: Δημοψήφισμα

Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από ότι συμφωνήθηκε με το πρόγραμμα διάσωσης και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, περίπου όπως υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους Έλληνες ψηφοφόρους να απέχουν σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν κύρος από το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα να μειωθεί το ρίσκο μιας αρνητικής ψήφου.

.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger