Φυλασσόμενο σε μια ιδιωτική συλλογή επί δεκαετίες, ένα πολύτιμο έγγραφο του 17ου αιώνα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ιδρύματος Χημικής Κληρονομιάς στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το ερευνητικό ίδρυμα, απέκτησε τη χειρόγραφη, αλχημική συνταγή του Νεύτωνα «Παραγωγή Υδραργύρου από πέτρα», που βρισκόταν για χρόνια σε ιδιωτικές συλλογές.

Η συνταγή αναφέρει λεπτομερώς πως το κύριο συστατικό της φιλοσοφικής λίθου είναι ο υδράργυρος. Η πέτρα, με τη σειρά της μπορεί υποθετικά να μετατρέψει βασικά μέταλλα σε πολύτιμα, όπως είναι για παράδειγμα ο χρυσός.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν ο Νεύτωνας, κατάφερε να υλοποιήσει τη θεωρία της φιλοσοφικής λίθου, το χειρόγραφο θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν πως συνέλαβε την ιδέα της συνταγής. Η συνταγή αυτή, επιπλέον, θα ρίξει φως στην ιδιαίτερη σχέση που είχε ο «πατέρας» της φυσικής, με την αλχημεία και το πως συνδέθηκε με τους αλχημιστές.
Το χειρόγραφο, δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή του Νεύτωνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, είχε γράψει πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις για την αλχημεία και είχε ασχοληθεί σε βάθος με αυτό το θέμα, μια δραστηριότητά του που κράτησε περίπου τριάντα χρόνια.
Τα αλχημικά χειρόγραφά του περιλαμβάνουν ένα πλούσιο σύνολο διαφόρων τύπων εγγράφων, ανάμεσα στα οποία σημειώσεις εργαστηρίων, περιγραφές των αλχημικών ουσιών και των διαδικασιών, μεταγραφές από άλλες πηγές, ακόμη και ποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το National Geographic «αν δεν υπήρχε ο αλχημιστής Νεύτωνας, πιθανότατα να μην είχαμε ποτέ τις τεράστιες ανακαλύψεις του επιστήμονα Νεύτωνα».


www.cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger