To σενάριο η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζει να μπαίνει στο τραπέζι καθώς οι δανειστές δεν φαίνεται να συγχωρούν τις Υποκλοπές των στελεχών του ΔΝΤ παρότι επίσημα δεν αναφέρονται στο θέμα. Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ ήταν  ψυχρολουσία για την κυβέρνηση καθώς τόσο ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης, όσο και ο Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Γράφει η Ιόλη Πιερίδη
Από αυτή την άποψη πρόκειται για μια ολέθρια ήττα της κυβενητικής επιλογής να κάνει ολομέτωπη επίθεση στο ΔΝΤ με την ελπίδα να το ξεφορτωθεί. Αλλά ακόμη κι αν η κυβέρνηση πετύχει την απόσυρση του ΔΝΤ από το σχήμα των δανειστών ποιος θα υπερασπίζεται το κούρεμα του χρέους με το σθένος που το κάνει το Ταμείο;

Ο Σόιμπλε παθαίνει αλλεργία μόνο και μόνο στο άκουσμα της πρότασης. Η κυβέρνηση τώρα με τα Ταμεία να έχουν στεγνώσει από τις εξαντλητικές διαπραγνατεύσεις του 2015 και τον χρόνο να μετράει σε βάρος της δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποκύψει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα που θα εξαναγκάσουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της να γίνουν Ρουβίκωνες και να στραφούν αυτή τη φορά εναντίον της. Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατάληξη του σχεδιασμού των δανειστών οι οποίοι φαίνεται να έχουν αποφασίσει την εν ψυχρώ εκτέλεση του Τσίπρα και τώρα επιλέγουν το φονικό όπλο. Τον αναγκάζουν να τους πει:

-Δεν έχω να πληρώσω μισθούς και συντάξεις!

Για να πάρει την απάντηση:

.Κούρεψε τις καταθέσεις ή παραιτήσου!

Η Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον μίλησε ανοιχτά απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Σώκου:

“Είχαμε εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πραγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων”.

Νέα μέτρα λιτότητας, πέρα από αυτά που είναι ήδη προγραμματισμένα, εξετάζουν οι δανειστές, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει η Wall Street Journal. Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές. Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.
Η πρόταση φαίνεται ότι έχει την στήριξη της Γερμανίας, ωστόσο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, καθώς οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μια νέα δέσμη μέτρων πιθανώς να είναι πολιτικά «δύσκολή» για την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, η Γερμανία φαίνεται ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα αλλά με την προϋπόθεση να νομοθετηθούν άμεσα ώστε να ενεργοποιηθούν όταν κι εφόσον χρειαστεί.
«Μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να είναι αρκετές για το Βερολίνο, που έχει λίγη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων» τονίζει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται νέα μέτρα για να πετύχει τον στόχο του 3,5% τότε δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με την νομοθέτηση των μέτρων, αφού δεν θα χρειαστούν, αν όντως η Αθήνα πιάσει τους στόχους, προσθέτει. Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal. «Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ. Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πως μπορεί να τα δεχθεί όλα αυτά ο Τσίπρας; Υπάρχει τρόπος να αποδράσει (απειλεί με παραίτηση ο Τσίπρας γράφει ο Χατζηνικολάου) από όλα αυτά και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο τρόπος;
Τι θα λέγατε για το κούρεμα των καταθέσεων-120 δις ευρώ υπάρχουν στις τράπεζες. Θα ανεχτεί ο λαός που μαστιγώνεται 6 χρόνια τώρα να του κουρέψουν και τις καταθέσεις;

Αυτός είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να μην εξαναγκασθεί ο Τσίπρας, ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα Μνημόνια, να εφαρμόσει το πιο σκληρό και κυρίως το πιο αναποτελεσματικό Μνημόνιο. Αυτό που θα βάλει ταφόπλακα στον ιδιωτικό τομέα. Οσο για τον λαό έχει δείξει ότι είναι τόσο ψεκασμένος που ακόμη και το κούρεμα των καταθέσεων θα ανεχτεί.

Αλλωστε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λεφτά στις τράπεζες όπως εξομολογήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός.

Τα πιο συναρπαστικά έρχονται…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger