Ραγδαίες προμηνύονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Πρώτη, η Γερμανία έκαψε το χαρτί του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να εφαρμοστεί η απόφαση του Ιουλίου και να μην περάσουν τα εφεδρικά μέτρα.

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για τη συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, όταν ο κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε για το εάν έχει η ώρα για μια τέτοια συνάντηση, απάντησε κατηογορηματικά «όχι». Ο ίδιος δήλωσε βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «δεν γνωρίζω να είναι προγραμματισμένο οτιδήποτε άλλο» αυτή τη στιγμή.

Σημειωτέον ότι ως είθισται πριν από κάθε συνεδρίαση Συνόδου Κορυφής προηγείται Eurogroup.



Άμεση συνεδρίαση του Eurogroup ζητάει ο Τουσκ
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε κοινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Αλβανό πρωθυπουργό αν και αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έκανε καμία αναφορά στο αίτημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για σύγκληση των Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό θέμα.

Ωστόσο, ζήτησε άμεση συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Το Eurogroup πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα ημερών και όχι εβδομάδων» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα», τόνισε και συμπλήρωσε «είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με τους υπουργούς Οικονομικών».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger