Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων του Ελληνικού μετά τη δολοφονία ενός 50χρονου Αφγανού ο οποίος μαχαιρώθηκε από έναν 30χρονο Ιρανό την Κυριακή το βράδυ στο Πεδίο του Άρεως και  εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο. 

Ο Αφγανός που δολοφονήθηκε έμενε με την οικογένειά του στον καταυλισμό του Ελληνικού όπως και ο Ιρανός, ο οποίος αναζητείται από την Αστυνομία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες διαφώνησαν για ναρκωτικά τα οποία φαίνεται πως διακινούνται στο Ελληνικό. 

Ομάδα Αφγανών η οποία βρίσκεται στο κτίριο του χόκεϋ και η οποία χαρακτηρίζεται "σκληρή", μόλις έμαθε για το μαχαίρωμα του συμπατριώτη τους, κινήθηκε απειλητικά προς ομάδα Ιρανών η οποία βρίσκεται λίγο πιο πέρα, στον ίδιο χώρο. 

Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού φοβούμενοι εμπλοκή, κάλεσαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη. 

Στο Ελληνικό πήγε κλούβα των ΜΑΤ προκειμένου να επέμβει σε πιθανά επεισόδια ανάμεσα στις δύο ομάδες και παρέμεινε εκεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας. 

Συμμορίες στο Ελληνικό 

Στον καταυλισμό  του πρώην αεροδρομίου γίνεται ένας συνεχής "πόλεμος" μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο των ναρκωτικών (συνήθως μαριχουάνα και χάπια) τα οποία διακινούνται ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κάθε ομάδα θέλει να είναι ο "αποκλειστικός προμηθευτής" στους ομοεθνείς της, και αυτός φέρεται να ήταν και ο λόγος της συμπλοκής μεταξύ των αλλοδαπών με την τραγική κατάληξη.

Το vimaonline.gr με πολλά ρεπορτάζ του έχει επισημάνει και περιγράψει τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται στον καταυλισμό όπου στοιβάζονται στην κυριολεξία 6.000 άνθρωποι, ο οποίος πλέον έχει γκετοποιηθεί και ελέγχεται από επικίνδυνες συμμορίες Αφγανών, Ιρανών και Μαροκινών, που προσπαθούν να ελέγξουν τη διακίνηση ναρκωτικών, φαρμάκων και αλκοόλ που γίνεται καθημερινά μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη του χώρου, ουσιαστικά είναι ανίσχυρες, καθώς φέρεται οι εντολές που έχουν, είναι να μην ελέγχουν αφού το Ελληνικό χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως ανοιχτή δομή. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί πως μετανάστης ή πρόσφυγας δεν διαθέτει χαρτί παραμονής ή ασύλου θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να συλληφθεί και να οδηγηθεί προς απέλαση. Αυτή την στιγμή στο Ελληνικό όλοι σχεδόν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν έχουν επίσημα έγγραφα και ως εκ τούτου πρακτικά θα έπρεπε να απελαθούν.

Ο αστυνομικός ο οποίος δεν εφαρμόζει τον νόμο κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Την λύση φέρεται να έδωσε το αρχηγείο της αστυνομίας με προφορική εντολή. Για τον καταυλισμό του Ελληνικού, τουλάχιστον, οι αστυνομικοί δεν ελέγχουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη που μπαίνει ή βγαίνει στην δομή φιλοξενίας. 

Την πρακτική αυτή φαίνεται πως τη γνωρίζουν πλέον οι παραβατικοί μετανάστες και έτσι ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένας χώρος παραβατικής ασυλίας μέσα στο πρ. αεροδρομιο του Ελληνικού.

Οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου και με ανοιχτή επιστολή, σήμερα, την οποία απευθύνουν στον πρωθυπουργό και σε υπουργούς της κυβέρνησης, τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση με την απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων από το Ελληνικό, προς δομές που πληρούν τους όρους της αξιοπρεπούς ανθρώπινης διαβίωσης και δεν συνιστούν γκέτο.   

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger