ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κατσικά, με τους πρόσφυγες να ξεσηκώνονται και να απειλούν πως αν δεν μετακινηθούν άμεσα, θα κατεδαφίσουν τις σκηνές.

Μάλιστα απευθύνουν τελεσίγραφο προς τις τοπικές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας την μεταφορά τους σε άλλο χώρο μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Αν αυτό δεν γίνει τότε θα γκρεμίσουν τα πάντα και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.



Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, λειτούργησαν οι δύο αποτυχημένες προσπάθειες εγκατάστασης νέου αριθμού προσφύγων. Η πρώτη το βράδυ της Πέμπτης και η δεύτερη το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά το φιάσκο της Πέμπτης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που διαχειρίζεται το προσφυγικό, προχώρησε σε μία ακόμη αψυχολόγητη κίνηση.

Έστειλε άλλα δύο λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά στα Γιάννινα, τα οποία μετέφεραν συνολικά εβδομήντα άτομα.

Φτάνοντας στον καταυλισμό αρνήθηκαν όλοι να κατέβουν... Το σκηνικό της Πέμπτης επαναλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά, δεν γίνονται διαπραγματεύσεις.



Τα λεωφορεία αποχωρούν και παραμένουν σταθμευμένα σε μικρή απόσταση από τον καταυλισμό.

Εκείνη την ώρα πάνω από πενήντα άτομα, άνδρες και παιδιά, συγκεντρώνονται στην κεντρική είσοδο.

Φωνάζουν συνθήματα και διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση χιλίων περίπου προσφύγων έγινε πριν ακόμη ολοκληρωθούν στοιχειώδεις υποδομές. Και από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν υπάρχουν τουαλέτες, παρά μόνο μερικές χημικές, δεν υπάρχει ζεστό νερό, οι περισσότερες σκηνές δεν έχουν στρώματα, λείπει η θέρμανση...

Οι φωνές διαμαρτυρίες γίνονται ακόμη περισσότερες... Η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται, αφού κανένας δεν γνωρίζει τον χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, προκαλεί γενικό εκνευρισμό.



«Είμαστε ένας μορφωμένος και πολιτισμένος λαός. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Θέλουμε να ζήσουμε όπως κάθε άνθρωπος.. Τα μωρά κοιμούνται πάνω στις πέτρες. Οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Ήρθαμε για να γλυτώσουμε από τον πόλεμο, για καλύτερη ζωή, αλλά αυτές τις συνθήκες και την αδικία δεν τα αντέχουμε άλλο» δηλώνει ένας από τους Σύριους που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο και ζητά βοήθεια από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

«Θέλουμε βοήθεια... Όλοι οι άνθρωποι εδώ, έχουν φύγει από τον πόλεμο.. Μακάρι να είχε σταματήσει ο πόλεμος για να επιστρέφαμε και σήμερα στη Συρία», δηλώνει ένας πιο ηλικιωμένος και ζητά από την Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορα και να σταματήσει την αδικία.

Ζητούν βοήθεια, ξανά και ξανά... Φωνάζουν ότι δεν είναι ζώα... Θέλουν πιο ανθρώπινες συνθήκες.. «Σας παρακαλούμε να μας καταλάβετε», λέει και συμπληρώνει πως την Κυριακή είναι η τελευταία μέρα στον καταυλισμό. Αν δεν φύγουν θα τον κατεδαφίσουν.

Μιλάνε δυο μικρά παιδιά.. Δέκα χρονών περίπου. Φωνάζουν πως πεινάνε... Κοιμούνται πάνω στις πέτρες.



Ένας ακόμη πρόσφυγας, μιλά για τις συνθήκες του καταυλισμού. Χωρίς ζεστό νερό, χωρίς υγιεινή..

Βγάζει το κινητό του τηλέφωνο. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες δείχνει εικόνες της Συρίας και ένα βίντεο από τους βομβαρδισμούς.

«Να τελειώσει ο πόλεμος, να φύγουμε...»..

Και για επίλογο.. «Την Κυριακή θα φύγουμε.. Την Κυριακή θα κατεδαφίσουμε τον καταυλισμό.. Στις εννέα το πρωί».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger