Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην ιστορία, τα οποία δημοσιεύουν το Διεθνές Δίκτυο Ερευνητών Δημοσιογράφων (The International Consortium of Investigative Journalists). Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τεράστια έρευνα μετείχαν περισσότεροι από 370 δημοσιογράφοι από 76 χώρες.

Ειδικότερα, δημοσιεύουν 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) σε όλο τον κόσμο.

Στα έγγραφα εμπεριέχονται τα ονόματα αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, πολιτικών, εμπόρων ναρκωτικών, επιχειρηματιών και πολλών άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρεται στην έρευνα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 140 ανώτατα πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχοι που συνδέονται με υπεράκτιες εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Μεταξύ των ονομάτων «βόμβα» που βγήκαν στη δημοσιότητα, είναι και αυτό του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές συνδέεται με ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιριών, στις οποίες έχουν εντοπιστεί σχεδόν δύο δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον Παναμά, είχε δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα, με το οποίο βοηθούσε πελάτες της – συνήθως διάσημα και πλούσια άτομα – να φοροδιαφύγουν και να νομιμοποιήσουν τα έσοδά τους, από παράνομες δραστηριότητες.

Στη μακροσκελή λίστα των ονομάτων, ξεχωρίζουν:

Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής.

Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ.

Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας.

Κόγιο Ανάν, συγγενής του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του Πακιστάν.

Αφοί Ρότενμπεργκ, στενοί φίλοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σεργκέι Ρολντούγιν, στενός φίλος του Πούτιν.

Ίαν Κάμερον, πατέρας του Ντέιβιντ Καμερον.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger