«Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ» απάντησε ο υπουργός Άμυνας στη Λιάνα Κανέλλη όταν η βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε αν το ΝΑΤΟ θα πάρει καλάσνικοφ

Την παραγωγή ρωσικών καλάσνικοφ από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στο Αίγιο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι μόλις αρθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Μόσχα τότε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας θα συνάψει συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για την παραγωγή (χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για κατασκευή ή συναρμολόγηση των αυτόματων όπλων) ρωσικών καλάσνικοφ τα οποία μάλιστα θα λάβουνκαι πιστοποιητικό από το ΝΑΤΟ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ρώτησε τον κ. Καμμένο αν το ΝΑΤΟ θα πάρει «καλάσνικοφ» και τότε ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε την μεγάλη σημασία που έχει η επέκταση των συνεργασιών των αμυντικών μας βιομηχανιών με άλλες βιομηχανίες. «Γιατί;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Διότι, η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ε.Ε., τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή να πιστοποιηθεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Θα  ήθελα να σας πω, ότι μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του «καλάσνικοφ» στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή. Τί δίνει αυτό και για ποιο λόγο να έρθουν να συνεργαστούν με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Για έναν κύριο λόγο. Διότι, το προϊόν το οποίο θα παραχθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πάρει το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε».

Μετά την αποκάλυψη αυτή του Πάνου Καμμένου το λόγο έλαβε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης.«Λέτε «καλάσνικοφ» στο Αίγιο;» ρώτησε τον υπουργό Άμυνας ο εισηγητής της ΝΔ. 

«Ναι, βεβαίως» απάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά της εταιρείας. Δεν μπορούμε ακόμη να ξεκινήσουμε την παραγωγή λόγω των μέτρων του εμπάργκο που υπάρχει, όμως είμαστε  έτοιμοι με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη, μάλλον η συμφωνία έχει γίνει - το MοU - στην αρχή της παραγωγής».

«Με συγχωρείται, αλλά σας διακόπτω, γιατί η διατύπωση ήταν τέτοια. Θα πάρει το ΝΑΤΟ καλάσνικοφ;» παρενέβη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ» είπε ο Πάνος Καμμένος. «Βέβαια» συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα και αυτή τη στιγμή θα ήθελα να σας πω, ότι με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουμε προχωρήσει στην ενεργοποίηση συμφωνιών, όπως  για παράδειγμα με την Ινδία για το «ΑΡΤΕΜΙΣ». Προσφορές οι οποίες είχαν συζητηθεί κατά το παρελθόν στη Βουλή και τις οποίες τις βρήκαμε «θαμμένες». Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η ΕΑΒ, ήδη επεκτείνει τη συνεργασία της με την «Lockheed Martin» και την «Daso» στα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια και παράλληλα, εξετάζει συμφωνίες και με την Αίγυπτο για τη συντήρηση των αεροσκαφών αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής».
Καμμένος: Η κρατική αμυντική βιομηχανία δεν θα ιδιωτικοποιηθεί ούτε θα κλείσει

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση η κρατική αμυντική βιομηχανία ούτε να ιδιωτικοποιηθεί ούτε να κλείσει» εγγυήθηκε ο κ.Καμμένος φέρνοντας στο μυαλό των βουλευτών που τον άκουγαν παλαιότερες διαβεβαιώσεις του οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν... «Κάνουμε τα πάντα προκειμένου η αμυντική μας βιομηχανία με κύριους άξονες την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, να βγει από αυτή την τεράστια περιπέτεια που εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει, να μπορέσει να εκτελέσει τις συμφωνίες που έχει και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι όσον αφορά την ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί και τα συμβόλαια τα  οποία έχει προς εκτέλεση δίνουν δουλειά και στις δύο βιομηχανίες για πάρα πολλά χρόνια» εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας

«Οι  τριμερείς συνεργασίες οι οποίες γίνονται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, αλλά και οι διευρυμένες ασκήσεις με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως το Αμπού Ντάμπι, όπως η Ιορδανία, βοηθούν ακριβώς από τη μια μεριά στην προσέγγιση μεταξύ χωρών που έχουν διαφορές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και η Ελλάδα παίζει τέτοιο μεσολαβητικό ρόλο, αλλά και στην εμπέδωση ενός συστήματος ασφαλείας για την περιοχή που αργότερα με την υιοθέτηση των οικονομικών ζωνών και την αναγνώριση των οικονομικών ζωνών, που έχει ήδη προχωρήσει σε πάρα πολύ καλό επίπεδο ιδίως με την Αίγυπτο, θα βοηθήσουν και στη δυνατότητα της χώρας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα σε πετρέλαιο ιδίως και σε φυσικό αέριο. Βεβαίως, και οι στενές σχέσεις και οι κοινές ασκήσεις στην έρευνα και στη διάσωση εξυπηρετούν και τα εθνικά συμφέροντα» είπε ο κ. Καμμένος.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger