Μετά το «ναι σε όλα» του Αλέξη Τσίπρα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου, η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ακολουθεί την …ίδια τακτική και προς τους Αμερικανούς.


Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και στενότερου συνεργάτη του Πρωθυπουργού στην Αμερική λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατ’αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους και μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία του κ. Παππά στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ και οι επαφές που έχει εκεί με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς και το ΔΝΤ ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη πλέον να κάνει… ότι πρέπει από εδώ και πέρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος/μνημονίου όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί.

Η παρουσία του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κρίθηκε επιβεβλημένη μετά και την υπόθεση των υποκλοπών και των WikiLeaks που κλόνισαν τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον αμερικανικό παράγοντα και το ΔΝΤ.

Οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν με τα όσα είπε ο κ. Παππάς σε ημερίδα στην Ουάσιγκτον (Εuropean Institute: «Greece Turning the Page»). H παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι δεδομένη, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας: «Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, το ζήτημα είναι με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό» διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Επικρατείας είχε σειρά συναντήσεων με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσα τους ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα Ευρώπης, Τσάρλι Κάπτσεν στον απόηχο και της συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς την Τετάρτη.
Ήδη σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση έλαβε αμερικανική στήριξη στο θέμα του χρέους. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 στις 20 Μαΐου στην Ιαπωνία, σκοπεύει να υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια νέα «δραματική κρίση» για τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής δανείων του Ιουλίου.

Μάλιστα, επέμεινε στην αμερικανική θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις στα δημοσιονομικά είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια κάποια ευελιξία σε αυτές τις συζητήσεις» είπε ο κ. Λιού, και συνέχισε: «Ιδιαίτερα σε καιρούς που πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, ένας νέος κύκλος υψηλής έντασης για την Ελλάδα θα ήταν ατυχής».

Το ζήτημα από αυτή την επίσκεψη του κ. Παππά είναι ποιες δεσμεύσεις παρείχε στους Αμερικανούς εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger