Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία δεσμεύτηκαν σήμερα να «διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους» για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης στη Συρία, καθώς και για να πείσουν τους αντιμαχόμενους να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την 27η Φεβρουαρίου, αλλά έχει παραβιαστεί πολλές φορές.

«Αποφασίσαμε να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευση μας στην εκεχειρία στη Συρία και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της σε όλη την χώρα», ανέφεραν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο δυνάμεις, ζητώντας παράλληλα όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών που είναι κρίσιμες για τον άμαχο πληθυσμό.

Και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για «πρόοδο» όσον αφορά την παύση των εχθροπραξιών, επισημαίνοντας όμως τις «δυσκολίες» που εξακολουθούν να υπάρχουν σε «συγκεκριμένες περιοχές της χώρας», όπου οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς και τα «προβλήματα της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία για αυτό το λόγο «θα συνεργαστεί με τις συριακές αρχές για να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των αεροπορικών επιχειρήσεων σε περιοχές που κατοικούν κυρίως άμαχοι, ή να συμμετέχουν στην εκεχειρία».

Η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να «αυξήσει την υποστήριξη και την βοήθεια της προς τους συμμάχους της στην περιοχή για να τους βοηθήσει να αποτρέψουν τις ροές μαχητών, οπλισμού ή μέσων οικονομικής υποστήριξης προς τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω των συνόρων τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησαν σήμερα, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα σταματήσουν τον εφοδιασμό «εξτρεμιστών» στη Συρία μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Παράλληλα ο Λαβρόφ και ο Κέρι επισήμαναν την ανάγκη για την συριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τις συζητήσεις με όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger