Θα ηθελα να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι ουτε δεξιος, ουτε αριστερος, ουτε κεντροος, ναζιστης, κλπ κλπ. Το βαρος της καταστασης δεν το ριχνω αποκλειστικα σε ενα κομμα η σε μια συγκεκριμενη εποχη. Ολοι βαλαν το χερακι τους για αυτη την κατασταση, ακομα και εσεις οι ιδιοι. Δυστυχως ο Ελληνας εχει το κακο ελλατωμα να ριχνει τις ευθηνες για καθε κακο σε ολους τους αλλους εκτος απο τον ιδιο τον εαυτο του. Οποτε, δεν ειμαι εδω για να αποδοσω ευθηνες, αλλα απλα να σας ανοιξω λιγο τα ματια για να δειτε οτι η Ελλαδα πλεον δεν ειναι ο παραδεισος που καποτε πιστευαμε αλλα και πολλοι απο εσας πιστευουν ακομα.
Για να σας διευκολυνω στις συγκρισεις, θα χρησιμοποιησω μονο ευρω σε ολα τα στοιχεια που θα δωσω. Αυτη τη στιιγμη που γραφω (19 Μαρτιου 2010) 1 λιρα Αγγλιας ειναι 1,11 ευρω.

Αρχιζω με μια συγκριση μισθων μεταξυ Ελλαδας και Βρετανιας. Απο την Βρετανικη Στατιστικη Υπηρεσια βλεπω οτι ο μεσος ορος μισθου για το 2009 ηταν 2.171,16 ευρω το μηνα, δηλαδη περιπου 26.053,92 ευρω το χρονο. Το ποσο αυτο δεν ειναι το καθαρο εισοδημα αλλα πριν αφαιρεθουν φοροι και ασφαλεια.
Τα επαγγελματα με τον μεγαλυτερο μεσο ορο μισθου ηταν ιατρικα επαγγελματα (4.577 ευρω το μηνα), διευθηντες εταιριων (3.308 το μηνα) και επαγγελματιες σε χωρους τεχνολογιας και επιστημης (3.100 το μηνα). Το χαμηλωτερο μεσο ορο των ειχαν επαγγελματα πωλητων σε εμπορικα μαγαζια (1.234 το μηνα). Ο μεσος ορος μισθου στο δημοσιο τομεα ηταν 2.393 το μηνα, ενω στον ιδιωτικο ηταν 2.065 το μηνα. Βεβαια εδω η εργασια στο δημοσιο τομεα δεν ειναι εφ ‘απαξ. Αν κανεις σωστα τη δουλεια σου δεν εχεις φοβο, αν εισαι τεμπελης περνεις δρομο.
Συμφωνα με την στατιστικη υπηρεσια της Ευρωπαικης Ενωσης, το 2009 το νομιμο ελαχιστο οριο μισθου ηταν 1.010 ευρω το μηνα, ενω στην Ελλαδα ηταν 681 ευρω το μηνα.
Δυστυχως, αν και εψαξα πολυ να βρω αναλογα στοιχεια για την Ελλαδα, δε μπορεσα να βρω το μεσο ορο μισθου για το 2009. Πιστευω ομως οτι εσεις θα το ξερετε καλυτερα απο μενα, οποτε δεν ειναι και τοσο αναγκαιο.
Ας παμε τωρα στο...ψητο. Θα ξεκινησω με τιμες τροφιμων και ποτων. Θα δωσω μονο τις τιμες της Βρετανιας, μια και μονο εσεις ξερετε ποιες ειναι οι αναλογες στην Ελλαδα. Επισης, δεινω τιμες απο τις 3 μεγαλυτερες αλυσιδες σουπερμαρκετ (Τεσκο, Ασντα και Σεινσμπουρις) που εχουν το 85% τις συνολικης αγορας, αρα οι τιμες αντικατοπριζουν πανω κατω αυτες που πληρωνουν οι Βρετανοι. Θα ηθελα να σημειωσω ομως οτι τιμες κρεατος, ψαριου, φρουτων και λαχανικων ειναι σχετικα φτηνοτερες στα μαναβικα, κρεωπολεια, κλπ, αλλα εγω θα δωσω μονο αυτες στα σουπερμαρκετ.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger