To νομισματοκοπείο της Αμφίπολης κατατάσσεται στη πρώτη θέση με το μεγαλύτερο πλήθος νομισμάτων που βρίσκονται σε συλλογές
ανά τον κόσμο. Παράλληλα σε δυο
νομισματοκοπεία των Σερρών κόπηκαν ισλαμικά νομίσματα ενώ σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από τον Καστά υπάρχει μόνο ένας θησαυρός ο οποίος χρονολογείται στο -58 π.Χ. και βρέθηκε στην περιοχή της Καβάλας.

Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναμένεται να αποκαλύψουν δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους μιας έρευνας, εντόπισαν σε 13 συλλογές συνολικά 2035 νομίσματα κοπής της Αμφίπολης από τα οποία τα 866 αφορούν την περίοδο βασιλείας του Αλέξανδρου .

Οι δύο γυναίκες με καταγωγή η μια από της Σέρρες και η άλλη από το Άνυδρο αποφάσισαν να ασχοληθούν με την Αμφίπολη λόγω της ανακάλυψης του μεγαλοπρεπούς μνημείου το 2014 εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στα νομίσματα της περιόδου όπου και χρονολογείται.
/>
Επί 18 χρόνια οι δυο καθηγήτριες διδάσκουν πληροφορική στη δημόσια εκπαίδευση σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα και στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος Τεχνολογίες Ιστού και Ανάλυση Δεδομένων Ιστού με υπεύθυνο καθηγητή τον Ευθύμιο Ταμπούρη ανακάλυψαν ένα μεγάλο θησαυρό γνώσης για το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης.

Η Γιάννα Φλώρου και η Θωμαή Τσακπίνη είναι οι μοναδικές ερευνήτριες που ασχολούνται επισταμένα με τα νομίσματα της συγκεκριμένης περιοχής και μια ενδεχόμενη συνεργασία τους με την ανασκαφική ομάδα του τύμβου Καστά ίσως βοηθήσει στην ερμηνεία αποτελεσμάτων κάτι το οποίο και επιθυμούν.
Στην έρευνα, μέρος της οποίας θα δημοσιεύσει κατά αποκλειστικότητα τις επόμενες ημέρες το thousandnews.gr, καταγράφονται πολύ σημαντικά στοιχεία αφού οι δυο μεταπτυχιακές φυ Βιρτζίνια του Βρετανικό Μουσείου και της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας.


Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger