Ανησυχία προκαλεί στις αρχές στη Λέσβο η κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες ώρες.

Το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής έφτασαν τρεις βάρκες στις ακτές του νησιού, δημιουργώντας φόβους για ένα νέο «κύμα» αφίξεων, αν και θα πρέπει να παρατηρηθεί πρώτα αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Παρόλα αυτά, οι νέες αυτές αφίξεις έβαλαν τέλος σε ένα διάστημα 10 ημερών κατά το οποίο αποβιβάσθηκαν στο νησί λιγότερα από συνολικά 50 άτομα, ενώ επιπλέον προδίδουν κινητικότητα στη δύσκολη περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαίας Άσσου) απέναντι από την περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μήθυμνας (Μολύβου). Από εκεί ξεκίνησαν πέρυσι οι αφίξεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τώρα, μετά από περίοδο πολλών μηνών που ήταν φαινομενικά ήσυχη.

Ανώτατο στέλεχος των Ελληνικών Αστυνομικών αρχών, μιλώντας στο ΑΠΕ, έκανε λόγο για ανησυχητική κινητικότητα, η οποία «δείχνει πως η Τουρκική πλευρά σταμάτησε να ελέγχει διόδους μεταναστών προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο».


Χθες στο λιμάνι της Μήθυμνας, αποβιβάσθηκαν 60 άτομα τα οποία περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σήμερα μια βάρκα με 35 άτομα έφτασε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Την ίδια ώρα ανοικτά της Μυτιλήνης σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε βάρκα με 13 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες. Στη βάρκα επέβαινε και Τούρκος διακινητής ο οποίος και συνελήφθη.

Στους 57.141 οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με τη νεότερη καταγραφή, σήμερα το πρωί, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα έφτασε τους 57.141. Με βάση αυτά τα στοιχεία, καταγράφηκαν 212 νέες αφίξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου παραμένουν 8.430 άτομα.


Frontex: Πιο αποτελεσματικό το κλείσιμο των συνόρων από τη συμφωνία

Την ίδια ώρα, έκθεση της Frontex αναφέρει ότι αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής σε σύγκριση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας σε ό,τι αφορά την άμεση μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

«Οταν μετά τις 19 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΠΓΔΜ εφήρμοσαν αυστηρότερους κανόνες για την είσοδο από την Ελλάδα, μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Παράλληλα, επισημαίνεται και ο ρόλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου. «Τα δύο αυτά μέτρα πιθανότατα απέτρεψαν περαιτέρω ομάδες μεταναστών να εγκαταλείψουν την Τουρκία», εκτιμούν τα στελέχη της FRONTEX και περιγράφουν ως δευτερεύοντα τον ρόλο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.



ΠΗΓΗ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger