Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανίχνευσε τα πιο μακρινά μέχρι σήμερα ίχνη οξυγόνου σε ένα γαλαξία σε απόσταση 13,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, μόνο 700 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη». Η ανακάλυψη δείχνει την παρουσία οξυγόνου ήδη στο πρώιμο σύμπαν.

Οι επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Άκιο Ινούε του Πανεπιστημίου Σάνγκιο της Οσάκα, έκαναν την παρατήρηση με τημεγάλη διάταξη τηλεσκοπίων ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) τουΕυρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science».

Ο αρχαίος γαλαξίας SXDF-NB1006-2 (στο κέντρο στην εικόνα δεξιά και στις ένθετες στα αριστερά) φαίνεται σε αυτό την σύνθετη εικόνα που έχει τραβήξει το τηλεσκόπιο ακτινών χ Subaru XMM-Newton Deep Survey Field. Ο γαλαξίας εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα και είναι 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Το οξυγόνο στον αρχαίο γαλαξία SXDF-NB1006-2 είναι δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει στον γαλαξία μας σήμερα. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τη χημική «υπογραφή» του άνθρακα στον ίδιο μακρινό γαλαξία.
Το οξυγόνο που ανιχνεύθηκε, ήταν ιονισμένο από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία των τεράστιων νεαρών άστρων του εν λόγω γαλαξία, η οποία διασπούσε τα άτομα του οξυγόνου.

Μια κοντινή άποψη του αρχαίου γαλαξία SXDF-NB1006-2, δείχνοντας το ιονισμένο οξυγόνο (με πράσινο χρώμα), όπως φαίνεται από το ραδιοτηλεσκόπιο ALMA, και ιονισμένο υδρογόνο (σε μπλε χρώμα) από το τηλεσκόπιο Subaru. Υπεριώδες φως που ανιχνεύεται από το Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο του Ηνωμένου Βασιλείου, εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.
Λίγο μετά τη δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, υπήρχαν μόνο τα πιο ελαφρά χημικά στοιχεία υδρογόνο, ήλιο και λίθιο. Τα βαρύτερα στοιχεία, όπως άνθρακας καιοξυγόνο, δημιουργήθηκαν αργότερα στο εσωτερικό των άστρων και εξαπλώθηκαν σταδιακά στο σύμπαν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger