Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ 

Μια απίστευτη τουρκική πρόκληση φέρνει στην επιφάνεια ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η Τουρκία στις περιοχές που δεσμεύει ως πεδία βολής για όλο το 2016, έχει περιλάβει τη Λήμνο και την θάλασσα που την περικλείει, όπως μπορείτε να δείτε στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δαβάκης στην ερώτησή του, η τουρκική και η αγγλική έκδοση της ετήσιας αναφοράς της Υδρογραφικής Διεύθυνσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με τίτλο «Ανακοινώσεις προς Ναυτιλομένους για το έτος 2016» εμφανίζουν μία σημαντική διαφορά όσον αφορά το εύρος του πεδίου βολής και ασκήσεων υπ. αριθμ. 065. 

Με βάση τις συντεταγμένες που δίδονται στην τουρκική έκδοση, το πεδίο βολής εκτείνεται πάνω από τη νήσο Λήμνο, εμφανιζόμενο να δεσμεύει εθνικό έδαφος για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 

Η αντίστοιχη αγγλική έκδοση περιλαμβάνει άλλες συντεταγμένες, περιορίζοντας σημαντικά το εύρος του πεδίου βολής σε έναν χώρο νοτίως της νήσου Ίμβρου.




Συγκεκριμένα, στην τουρκική έκδοση, με τίτλο «DENİZCİLERE İLANLAR YILLIĞI 2016» στη σελίδα 5.5, οι συντεταγμένες του πεδίου βολής περιλαμβάνουν τη Λήμνο και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και των τουρκικών παραλίων. 

Στον χάρτη του onalert.gr μπορείτε να δείτε την αποτύπωση των συντεταγμένων και τον ορισμό του πεδίου βολής.

Μία απλή αντιπαραβολή με τον χάρτη δείχνει ότι το πεδίο βολής που πλαισιώνεται από αυτές τις συντεταγμένες περιλαμβάνει τη νήσο Λήμνο. 


 


Η αντίστοιχη αγγλική έκδοση, με τίτλο «Annual Notice To Mariners 2016» εμφανίζει στην ίδια σελίδα τις διαφορετικές συντεταγμένες για το πεδίο βολής 065. 


Η αντιπαραβολή με τον χάρτη δείχνει ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό της τουρκικής έκδοσης και περιορίζεται στην περιοχή νοτίως της νήσου Ίμβρου.

Η κατάσταση αυτή με την τουρκική έκδοση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το έγγραφο πρέπει να διορθωθεί άμεσα και να δοθούν από την πλευρά της γειτονικής χώρας οι απαραίτητες εξηγήσεις. 

Έχει λάβει γνώση της ασυμφωνίας μεταξύ της αγγλικής και της τουρκικής έκδοσης του συγκεκριμένου εγγράφου;
Εάν ναι , σέ ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να υπάρξει άμεση διόρθωση της τουρκικής έκδοσης;
Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την Τουρκική πλευρά;
Δείτε στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr τις απεικονίσεις των περιοχών. Με πορτοκαλί χρώμα είναι το πεδίο βολής στην τουρκική γλώσσα και με μοβ χρώμα αυτό που εμφανίζεται στο αγγλικό κείμενο.



onalert.gr


Δημοσίευση σχολίου

Blogger