Οι θεραπευτικές του ιδιότητες μοναδικές. Η λαϊκή παράδοση απ” όλο τον κόσμο έχει μετρήσει καταπληκτικά αποτελέσματα με τον απλό τρόπο που αντιμετωπίζει περίπλοκα προβλήματα υγείας. Γι΄αυτό το λόγο αποκαλείται «Ο βασιλιάς των βοτάνων».


Ο λόγος για το πιπέρι καγιέν, που κάνει καλό για την καρδιά και το κυκλοφορικό, ενώ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση καρδιακής προσβολής. «Σε 35 χρόνια πρακτικής, εργασίας και διδασκαλίας, δεν έχω χάσει ποτέ ασθενή από καρδιακή προσβολή σε επίσκεψη στο σπίτι και ο λόγος είναι ότι κάθε φορά που πάω – αν αναπνέει ακόμα – του δίνω ένα φλιτζάνι τσάι καγιέν (ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό) και μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει σηκωθεί» αποκαλύπτει ο φημισμένος γιατρός, Dr. Christopher.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στη διατροφή βοηθάει στο να αποφεύγονται οι πόνοι στο στομάχι, τα αέρια και οι κράμπες. Η αγιουρβεδική και κινέζικη ιατρική συνιστά το καγιέν για τη σωστή πέψη, καθώς διεγείρει τη ροή των στομαχικών εκκρίσεων και του σάλιου.
Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των άλλων βοτάνων. Η τοπική εφαρμογή του πιπεριού καγιέν προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή που εφαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο «ξεγελάμε» τα νεύρα από τους πόνους στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας.
Το καγιέν προστιθέμενο στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε γαργάρες και να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο. Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν διεγείρει τις εκκρίσεις, οι οποίες βοηθούν στο να καθαρίσει η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες μέσω του καθαρισμού των ιγμόρειων και της εφίδρωσης. Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στο τσάι είναι καλό για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Επίσης λόγω της καψαΐνης αποτρέπει τα έλκη.
Όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι άρρωστο, η ροή του αίματος στην περιοχή αυτή επηρεάζεται συνήθως. Το καγιέν βοηθά στη κατάργηση αυτού του μπλοκαρίσματος και διεγείρει τη ροή του αίματος, έτσι ώστε οι βιταμίνες να παραδίδονται σωστά σε όλες τις περιοχές του σώματος και να απομακρύνονται οι άχρηστες ουσίες.
Εκτός από την ικανότητα του να σταματάει τις καρδιακές προσβολές, το καγιέν βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Το καγιέν βοηθά επίσης στη διάλυση του ινώδους που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
H όσφρηση του καγιέν βοηθά στη θεραπεία των πονοκεφάλων. Η τοπική εφαρμογή της καψαϊκίνης βοηθά επίσης στην ανακούφιση τους. Είναι επίσης μια πηγή της βήτα-καροτίνης η οποία είναι χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Η βιταμίνη Α ή βήτα-καροτίνη στο πιπέρι καγιέν, παρέχει προστασία κατά της εισβολής των παθογόνων παραγόντων, βοηθώντας στην ανάπτυξη των υγιών βλεννογόνων στις ρινικές κοιλότητες, στους πνεύμονες και στο ουροποιητικό σύστημα, παρέχοντας έτσι ανοσία σε λοιμώξεις.
Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, το πιπέρι καγιέν βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς υποβοηθάει στη σωστή πέψη. Επίσης, μειώνει την υπερβολική όρεξη εξαιτίας της κακής απορρόφησης.
Η βήτα-καροτίνη που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν λειτουργεί ως ένα καλό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει ή επισκευάζει τις βλάβες που προκλήθηκαν από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του καρκίνου παχέος εντέρου.
Το καγιέν είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση των διαβητικών επιπλοκών όπως η βλάβη των νεύρων και οι καρδιακές παθήσεις. Δίνει προσωρινή ανακούφιση στο πόνο από ψωρίαση, έρπη ζωστήρα, νευραλγία και πονόδοντο.
loading...


medicalland.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger