Οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι μέσα σε 24 ώρες το κλίμα έχει αλλάξει
- Εξαφανισμένος ο Φάρατζ - Πόσο άλλαξαν οι προβλέψεις των γραφείων στοιχημάτων
- Δημοσκοπήσεις αναβλήθηκαν και θα δημοσιοποιηθούν μετά τα νέα δεδομένα
Η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αυξήθηκε σήμερα φθάνοντας το 67%, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair.

Στο Betfair, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ είχε πέσει μέχρι και στο 60% χθες προτού ανακάμψει γύρω στο 65% στο τέλος της ημέρας.

Στο μεταξύ, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε ότι θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης για το δημοψήφισμα η οποία επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα.

Τα δύο στρατόπεδα, υπέρ της παραμονής και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ανέστειλαν χθες τις προεκλογικές εκστρατείες τους μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, μιας βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος, στη βόρεια Αγγλία.
Πολλά MME και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων αποφάσισαν να καθυστερήσουν τη δημοσίευση νέων δημοσκοπήσεων πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από τη δολοφονική επίθεση έδιναν προβάδισμα στην εκστρατεία της "εξόδου" έναντι εκείνης της "παραμονής".

CNBC: Η δολοφονία της Κοξ θα αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας
Ο τραγικός θάνατος της Τζο Κοξ, της πολιτικού που ήταν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σόκαρε τη Βρετανία και θα μπορούσε να στρέψει την κοινή γνώμη προς την ασφάλεια της ενιαίας οικονομικής ένωσης, είπαν αναλυτές στο δίκτυο CNBC.

«Αυτό (η δολοφονία της Κοξ) ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους», είπε ο Φαριμπόρζ Μοσιριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο New South Wales.

Την άποψή του φάνηκαν να συμμερίζονται και οι αγορές. Η στερλίνα κατέγραφε άνοδο κατά μισό τοις εκατό στα 1,4273 δολάρια περίπου, ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο μηνών των 1,4013 δολαρίων που σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ανάκαμψη περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο, όπως το ράλι της στερλίνας, οφείλεται στην αίσθηση ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την ψήφο υπέρ της παραμονής, δήλωσε ο Άλαν Ράσκιν, ένας από τους επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης στην Deutsche Bank.

«Σίγουρα ο κόσμος μιλά για την πιθανότητα αυτό (η δολοφονία της Κοξ) πράγματι να επηρεάσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής. Είναι από κάθε άποψη ένα τραγικό συμβάν. Υπάρχει μια αίσθηση, υπάρχει μια άμεση συναισθηματική αντίδραση… Σίγουρα είναι μέρος του όλου θέματος, η ανάκαμψη του ρίσκου», σημείωσε ο Ράσκιν.
Ενώ η τραγωδία ρίχνει βαριά τη σκιά της στο δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραμονής στην ΕΕ, σχολίασε ο Ρατζίβ Μπισβάς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger