Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα ή, εναλλακτικά, στη «χώρα της μαρμότας» ποτέ δεν βαριόμαστε. Συνοριοφύλακας, 50 ετών σήμερα, προσελήφθη το 2000 στην Ελληνική Αστυνομία πλαστογραφώντας, όπως φαίνεται, τα δύο βασικά πιστοποιητικά που χρειαζόταν ώστε να συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό. 

Η υπόθεση περιγράφεται γλαφυρά στην εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητείται ο κατηγορούμενος να παραπεμφθεί σε δίκη, κινδυνεύοντας τώρα ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα, η υπόθεση έρχεται στο φως την ώρα που το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και προκαλεί πολιτικές αναταράξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Η δική μας ιστορία ξεκινά το 2000, όταν ο κατηγορούμενος αποφάσισε να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, τον οποίο είχε προκηρύξει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι γεννηθέντες από 1/1/1968 και μεταγενέστερα και το βασικό κριτήριο ήταν ο βαθμός του απολυτηρίου του λυκείου. 

Από το σύνολο των 1.000 προσλαμβανομένων, ποσοστό 20% θα καλυπτόταν από υποψηφίους που κατείχαν απολυτήριο τίτλο ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου. Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο 50χρονος προσκόμισε, κατά την αίτηση συμμετοχής του στον διαγωνισμό, πιστοποιητικά τα οποία είχε προηγουμένως νοθεύσει, κάτι που ο ίδιος ομολόγησε στον ανακριτή που ερεύνησε την υπόθεση. Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο θεούλης αστυνομικός φέρεται να νόθευσε το έτος γέννησης, σημειώνοντας «15 Σεπτεμβρίου 1968» αντί για «15 Σεπτεμβρίου 1966» που είναι η πραγματική ημερομηνία γέννησής του. Επιπλέον, φέρεται να νόθευσε τον βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου: δήλωσε «19 και 1/11» αντί για «17 και 10/11», που ήταν οι επιδόσεις του. Όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος είχε αυξήσει τη βαθμολογία του στα επιμέρους μαθήματα από μία έως τέσσερις μονάδες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger