Υπό κατάρρευση φαίνεται πως βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σχέδιο σωτηρίας της μέχρι πρότινος ισχυρότερης αλυσίδας λιανεμπορίου, Μαρινόπουλος.
To πολυπόθητο deal για τη σύσταση κοινής εταιρίας στην οποία θα μεταβιβάζονταν τα 33 σούπερ μάρκετ στον Σκλαβενίτη έχει μπει στον «πάγο», γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει ένα κακό ντόμινο εξελίξεων.

Το «παιχνίδι» όμως παίζεται ακόμα, με τις τράπεζες να διατηρούν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ομίλου ενώ ίσως  η εταιρία αιτηθεί την ένταξή της σε άρθρο εξυγίανσης ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές, καθώς τα «ανοίγματά» της στην αγορά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία αδυνατεί να πληρώσει τους προμηθευτές της, παρά τις τεράστιες διευκολύνσεις που της έχουν παράσχει, οι τράπεζες ειναι πολυ διστακτικές στην χρηματοδότηση των καινούριων σχεδίων της εταιρείας. Ήδη η «Μαρινόπουλος», έχει διαμηνύσει στο προσωπικό οτι μπορεί να υπάρξουν περικοπές στις αμοιβές για τους επόμενους μήνες. Τα ράφια των καταστημάτων δεν εφοδιάζονται από πολλές μεγάλες εταιρείες, ενώ άλλες προβαίνουν σε κατασχέσεις κατεβάζοντας προϊόντα τους απο τα ράφια μετά απο δικαστική απόφαση προκειμένου να πάρουν τα χρήματα τους.

Η διαδικασία σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη όπου θα εισφέρονταν 33 hypermarket της πρώτης, αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου,  ενώ πλέον ανεπίσημα και οι δύο πλευρές μιλούν για μετάθεση της διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά της Σκλαβενίτης αναφέρουν ότι η κύρια πηγή ανησυχίας που έχει προκύψει είναι η καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων Μαΐου, από την Μαρινόπουλος στους προμηθευτές της, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη ρύθμιση των οφειλών της.

Επίσης σημαντικό αγκάθι αποτελούν και οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις – που ξεπερνούν τις 2.000 - πολλών προμηθευτών της Μαρινόπουλος που έχουν στραφεί εναντίον της για μη καταβολή οφειλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της Μαρινόπουλος, από προμηθευτές που κρατούν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις.

Προ ημερών ένας παραγωγός από τη Θεσσαλία προχώρησε σε κατάσχεση κεντρικής αποθήκης της Μαρινόπουλος στην Αττική, μετά από προσφυγή του στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν γίνει και κατασχέσεις μηχανημάτων της αλυσίδας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στην αλυσίδα Σκλαβενίτη, «οι διαδικασίες για τη σύσταση της κοινής εταιρείας στον έλεγχο της οποίας θα περιέλθουν 33 υπερμάρκετ “σκοντάφτουν” σε σοβαρά νομικά κωλύματα».Ωστόσο, οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι «στον βαθμό που ξεπεραστούν αυτοί οι νομικοί σκόπελοι τότε η πλευρά Σκλαβενίτη προτίθεται να συνεχίσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, όπως ακριβώς αυτή είχε ανακοινωθεί, ήτοι με ισόποση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο πλευρών».

Η γνωστή αλυσίδα με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και κατ’ επέκταση και λειτουργίας σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρίας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.
style="background-color: #f6eecf; font-family: Verdana, sans-serif;" />Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Πάντως εάν προχωρήσει η σύσταση της κοινής εταιρείας, αλλαγές στα συμφωνηθέντα φέρεται ότι τελικά θα γίνουν, καθώς το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο από κανένα μέλος ή στέλεχος της Μαρινόπουλος, δεδομένου ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται ότι έχει επισημάνει το εν λόγω θέμα και στις δύο πλευρές.
Και ενώ η Σκλαβενίτης εμφανίζεται να μην κλείνει τελείως την πόρτα στο συγκεκριμένο deal, οι ίδιες πηγές υποβάθμιζαν τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα για μια πιο βαθιά συνεργασία μεταξύ των δύο παικτών ή και πιο ουσιαστικό ρόλο της Σκλαβενίτης στη Μαρινόπουλο, τονίζοντας ότι τέτοια ενδεχόμενα «βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας». Αντίθετα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, τελικά, η Μαρινόπουλος να αναζητήσει προστασία από τους πιστωτές.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Σκλαβενίτης, αν και καμία από τις δυο πλευρές δεν επιβεβαιώνει ότι «παγώνει» μέχρι να βρεθεί χρηματοδοτική λύση και να πληρωθούν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, κύκλοι της τελευταίας σημειώνουν  ότι το ενδιαφέρον για τη μεταξύ τους συνεργασία παραμένει έντονο και σε καμία περίπτωση η αρχική συμφωνία δεν θα «ναυαγήσει».

Αυτό που φαίνεται να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην Σκλαβενίτης ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του deal είναι η «αθέτηση» της συμφωνίας της Μαρινόπουλος στους προμηθευτές ως προς την καταβολή της δόσης του Μαΐου.

Αν και με την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο επιχειρήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο η Μαρινόπουλος πήρε μια βαθιά «ανάσα» χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δάνειου ύψους 75 εκατ. ευρώ ώστε να πληρώσει τους προμηθευτές της, αρχικά τους κατέβαλε την πρώτη δόση των οφειλομένων (σε ποσοστό 10%-20% επί της συνολικής οφειλής) και στη συνέχεια αν και είχε συμφωνηθεί η αποπληρωμή τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, είτε τους έδινε μικρότερα ποσά από ό,τι έπρεπε είτε δεν τους πλήρωνε καθόλου. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν σε βάρος της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας σούπερ μάρκετ περίπου 2.000 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.τ.λ.

«Γκρίζα» ζώνη οι τράπεζες για το μεγάλο deal

Κρίσιμη θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η συμφωνία.

Στα πιθανά σενάρια συμπεριλαμβάνονται α) η αίτηση ένταξης από την πλευρά της Μαρινόπουλος σε επίσημο καθεστώς εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές, με αξιοποίηση των διατάξεων είτε του άρθρου 99 είτε του άρθρου το 106 Β και β) το ενδεχόμενο μεταβίβασης του ελέγχου και της διοίκησης της εταιρείας σε νέο επενδυτή. Επικρατέστερος υποψήφιος σε  μια τέτοια εξέλιξη  είναι φυσικά ο Όμιλος Σκλαβενίτη

Η έντονη πίεση που ασκείται αυτές τις ημέρες στην Μαρινόπουλος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση που παρατηρείται στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε έναρξη της κοινής εταιρείας εντός του Ιουνίου. Αυτή την στιγμή, όμως, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε καν η συμφωνία μετόχων.

style="background-color: #f6eecf; font-family: Verdana, sans-serif;" />Παράλληλα, το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο οξύ από το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αποπληρωμής των προμηθευτών. Βασικοί λόγοι για αυτό φαίνεται πως είναι τα προβλήματα συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών αλλά και το γεγονός πως παρά την αποκατάσταση της τροφοδοσίας των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, η αλυσίδα δεν έχει κατορθώσει να κάνει το καταναλωτικό κοινό να την εμπιστευθεί ξενά  και συνακόλουθα να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην επιβράδυνση της αποπληρωμής της δεύτερης δόσης των οφειλών της Μαρινόπουλος προς του προμηθευτές, εκ των οποίων πολλοί έχουν ανησυχήσει πως το deal με την Σκλαβενίτης οδεύει προς ματαίωση και πως αυτή η καθυστέρηση αποτελεί την πρώτη σχετική ένδειξη. Αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι κάποιοι να έχουν προσφύγει στην λύση της έκδοσης διαταγών πληρωμής, καθιστώντας την πίεση
 προς την Μαρινόπουλος σχεδόν ασφυκτική.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger