Συναγερμό προκάλεσε για ακόμη μία φορά στις τουρκικές αρχές η διέλευση ενός ρωσικού πλοίου από τα Στενά, κατάφορτου με οπλικά συστήματα τα οποία μεταφέρει στη Συρία και Ρώσους στρατιώτες να στοχεύουν με οπλοπολυβόλα και αντιαεροπορικά τις ακτές και τα τουρκικά πλοιάρια που συνοδεύουν το αποβατικό σκάφος της Μόσχας.


Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, αν όχι “πολεμικές” και αυτό φαίνεται και από τα ρωσικά πλοία που διέρχονται των Στενών του Βοσπόρου. Από τα μία τα πολεμικά πλοία της Μόσχας έχουν σαφείς οδηγίες να είναι σε κατάσταση επιφυλακής και το πλήρωμα τους με το χέρι… στη σκανδάλη σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάποια ενέργεια σε βάρος τους και από την άλλη η Άγκυρα φοβάται πλέον μετά την κατάρριψη του Su-24 ακόμη και τη σκιά της.

Η Μόσχα έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πώς η υπόθεση της κατάρριψης των ρωσικού Su-24 δεν έχει κλείσει επί της ουσίας και τα αντίποινα σε περίπτωση που επιχειρηθεί μία εχθρική ενέργεια από την Τουρκία θα είναι στρατιωτικό χτύπημα χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ήδη, η Τουρκία βιώνει τα αντίποινα σε οικονομικό επίπεδο από τη Ρωσία και είναι σφοδρά.

Χθες λοιπόν το απόγευμα το ρωσικό αποβατικό σκάφος Yamal (156) περνούσε από τα Στενά με κατεύθυνση το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ως προορισμό πιθανότατα τη Συρία. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι το κατάστρωμα του ήταν γεμάτο με οπλικά συστήματα. Δεν είναι άλλωστε το πρώτο δρομολόγιο που κάνει το συγκεκριμένο πλοίο προς τη Συρία.


Οι Ρώσοι για μία περίπου ώρα που διήρκεσε ο διάπλους των Στενών βρίσκονταν στο κατάστρωμα με το χέρι στη σκανδάλη οπλοπολυβόλων και φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων (όπως έχει συμβεί και άλλες φορές) και με κιάλια παρακολουθούσαν τις κινήσεις των Τούρκων στις ακτές, αλλά και στη θάλασσα, αφού η Ακτοφυλακή είχε τεθεί σε επιφυλακή και παρακολουθούσε στενά τη διέλευση.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, για τη διέλευση του Yamal ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας από την Ακτοφυλακή, το Ναυτικό και την Αεροπορία της Τουρκίας, καθώς οι Ρώσοι ναύτες βρίσκονταν σε ετοιμότητα στο κατάστρωμα στις θέσεις των αντιαεροπορικών όπλων.

“Οι Ρώσοι ναύτες ήταν στο κατάστρωμα και πολλοί κοίταζαν στη στεριά με τα κιάλια”, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Κι αυτό φαίνεται από το βίντεο που ακολουθεί:





 pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger