2.500 επιχειρήσεις κινήθηκαν για διαγραφή από τα επιμελητήρια στο πρώτο 15νθήμερο - Πτώση 20% στον εγχώριο τουρισμό - Καταναλωτές «στόκαραν» μπίρες, καφέ και τρόφιμα πριν τις αυξήσεις

Δεν έχουν περάσει ούτε 15 ημέρες από την ψήφιση του Γ’ Μνημονίου και των νέων πολύ σκληρών φόρων και ρυθμίσεων και ήδη τα πρώτα δείγματα του λογαριασμού έχουν σταλεί στην αγορά. Σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός αναμένεται να σώσει οτιδήποτε σώζεται και η ελληνική οικονομία ποντάρει τα πάντα στο κύμα αφίξεων από το εξωτερικό, ήδη προδιαγράφεται μια ιδιαίτερα αρνητική πορεία.

Μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι, παρά την εντατική κυβερνητική επικοινωνία αναφορικά με το ξεκίνημα μιας διαφορετικής εποχής ανάκαμψης και ανάπτυξης, τα πράγματα κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφορίες του «business stories» κάνουν λόγο για 2.500 επιχειρήσεις που εξετάζουν την προοπτική διαγραφής τους από τα κατά τόπους επιμελητήρια και τους καταλόγους τους, καθώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Κι αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα ήδη 14.500 λουκέτα που μετράει η αγορά από τις αρχές του έτους. Επίσης οι ίδιες πληροφορίες μιλάνε για άμεση κάμψη που μεσοσταθμικά διαφαίνεται ότι θα κινηθεί στο 10% έως 15% -και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 20%- ως προς την εγχώρια τουριστική κίνηση αυτό το καλοκαίρι, αρχικές πιέσεις επιστροφής συντάξεων και κατασχέσεις ακινήτων που προωθούνται και γενικότερα δημιουργία ενός τρομοκρατικού για τις τσέπες των καταναλωτών κλίματος με στοιχεία…Τσέρνομπιλ.

Σκηνές καταστροφής



Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την τελευταία διαπίστωση. Πηγές μας αναφέρονται σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με τόνωση των τζίρων σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αναφερόμαστε στις μπίρες, στον καφέ, στα ζυμαρικά και λίγο πολύ σε εκείνες τις προϊοντικές ομάδες που θίγουν οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Στο παραπάνω πλαίσιο, πληροφορηθήκαμε ότι μεγάλη εκπτωτική αλυσίδα σχεδόν ξεπούλησε το απόθεμά της σε μπίρες λόγω των πανικοβλημένων πελατών της που έσπευσαν να κάνουν προμήθειες. Ανάλογη κινητικότητα υπήρξε στο σύνολο των καταστημάτων τροφίμων και ως προς τον καφέ και τα ζυμαρικά, τα είδη δηλαδή που στόχευσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Γνώστες της αγοράς λιανικής αναφέρονται σε αύξηση της κίνησης στα μαγαζιά τροφίμων έως και κατά 7%-10% μεταξύ της Παρασκευής 27 και Τρίτης 31 Μαΐου. Κι αυτό λόγω του πανικού που είχε δημιουργηθεί. Ανάλογη κινητικότητα υπήρξε και στις προμήθειες καπνικών ειδών λόγω της παράλληλης αύξησης στα τσιγάρα, ενώ έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρονται σε μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά μεγάλης πολυεθνικής βιομηχανίας που μελετά συρρίκνωση της παρουσίας της στην Ελλάδα εξαιτίας των νέων συνθηκών. 

Κύμα διαγραφών - λουκέτων 


Εκτός, όμως, από τον πανικό στα καταστήματα τροφίμων και τις προμήθειες της τελευταίας στιγμής λόγω του φόβου του επερχόμενου κύματος ακρίβειας, υπάρχουν κι άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν τη μετάβαση στη νέα, πολύ δύσκολη εποχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν διερευνήσει την προοπτική διαγραφής τους από τα μητρώα περί τις 2.500 επιχειρήσεις και έπεται συνέχεια. Κι αυτό διότι η νέα σύνθετη για τον ιδιωτικό τομέα πραγματικότητα που διαμόρφωσαν τα μέτρα οδηγεί πολλούς σε αλλαγή πορείας και φυγή από την επιχειρηματικότητα. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και η φορολογική πίεση που προκύπτει πνίγουν τις επιχειρήσεις και οδηγούν σε νέα αδιέξοδα», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Και φυσικά όταν εταιρείες αιτούνται τη διαγραφή τους, αυτό συνεπάγεται και μείωση των θέσεων απασχόλησης, η οποία ακόμα δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί και αναμένεται να φανεί κυρίως προς το τέλος του φετινού καλοκαιριού. 
Το πρόβλημα, όμως, που τα νέα μέτρα έχουν δημιουργήσει περνά και στο success story που η κυβέρνηση επιχειρεί να αφηγηθεί. Αυτό του τουρισμού. Από τα πρώτα θύματα, λοιπόν, ήταν το «Athens Ledra Hotel, μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας, ακολούθησε η εταιρεία Pyrsos Security, η οποία παρουσίαζε τζίρους 19 εκατ. ευρώ το 2010 και σήμερα έχει φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ λόγω των προβλημάτων των capital controls, ενώ μείζον προδιαγράφεται το πρόβλημα της κίνησης των Ελλήνων τουριστών. 

Κι αυτό διότι ήδη καταγράφεται ένα πρώτο Βατερλό μείωσης των εγχώριων τουριστών σε επίπεδο έως και 15%, με προορισμούς όπως η Πελοπόννησος (Λακωνία, Ηλεία, Μεσσηνία, Αργολίδα), η Μακεδονία, η Θράκη και η Ηπειρος να βλέπουν μειωμένες κρατήσεις. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Γρηγόρη Σχίζα που διατηρεί επιχειρήσεις εστίασης στην Επίδαυρο, στην Ολυμπία και τους Δελφούς, η πτώση των αφίξεων κυμάνθηκε έως και στο 20% για τον Απρίλιο και στο 30% για τον Μάιο, με αρνητική προοπτική στην περιοχή και για τον Ιούνιο. «Ακόμα και οι Ελληνες επισκέπτες του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου έχουν φοβηθεί με την κατάσταση που διαμορφώνεται», τονίζει. Ωστόσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σίφνου Θεόδωρος Πολενάκης έχει τοποθετηθεί μιλώντας για κάμψη του τουρισμού στο νησί ήδη κατά 20%. 

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στα νησιά



Από τα μεγάλα επίσης προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά της χώρας είναι η κινητικότητα στις ΔΟΥ για τη μεταφορά εδρών επιχειρήσεων από το ένα μέρος στο άλλο. 

Για παράδειγμα, στα παράδοξα που υπάρχουν είναι ότι μια υπηρεσία που τιμολογείται, για παράδειγμα, στην Κάρπαθο προς την Κάσο να είναι ακριβότερη απ’ ό,τι αν τιμολογούνταν από την Κάσο προς την Κάρπαθο. Στην πρώτη περίπτωση ο ΦΠΑ είναι 24% λόγω των νέων δεδομένων, ενώ στη δεύτερη 17%. Πλέον έχουν δημιουργηθεί απίστευτοι ανταγωνισμοί μεταξύ του ενός και του άλλου νησιού, ενώ δεκάδες επαγγελματίες ψάχνουν να βρουν τρόπο μεταφοράς των φορολογικών τους εδρών και δραστηριοτήτων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με το αρνητικό φορολογικό κλίμα, το γεγονός ότι ήδη υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο πλειστηριασμών και αποστολής κατασχετηρίων δημιουργεί πρόσθετους φόβους και παγωμένο κλίμα. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω επιστολών απαίτησαν την επιστροφή χρημάτων σε περίπου 6.000 συνταξιούχους που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν τη νέα τους οικογενειακή κατάσταση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί. Παράλληλα η χώρα έχει ήδη εισέλθει από την προηγούμενη Τετάρτη 1η του μηνός στη νέα πραγματικότητα των πλειστηριασμών λόγω της μετάβασης στο καθεστώς απελευθέρωσης κατασχέσεων στα ακίνητα. Κι αυτό διότι ενεργοποιήθηκαν τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ήρθη και το τελευταίο τυπικό νομικό εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών. Αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 ακίνητα, με τον τρόμο να κυριεύει τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger