Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν μια «σειρά πληγμάτων» στη νότια Συρία εναντίον ανταρτών που μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα θέσει θέμα στη Μόσχα.


Ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επέκρινε έντονα τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κοντά στην αλ Τάναφ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή δεν βρίσκονται χερσαία τμήματα ούτε του συριακού, ούτε του ρωσικού στρατού, κάτι που αποκλείει ουσιαστικά κάθε επιχείρημα περί αυτοάμυνας.

Η ενέργεια αυτή «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις ρωσικές προθέσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη Ρωσία για τους λόγους» που προχώρησε αυτή τη δράση και «διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί» κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια σχετικά με τον αριθμό των ανταρτών αυτών, το σε ποια οργάνωση ανήκαν ή την τύχη τους.
Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αφότου η Μόσχα άρχισε την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων τον Σεπτέμβριο του 2015. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο βασικός στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να υποστηριχθεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει επανειλημμένα τον Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία.
Οι επικοινωνίες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία —όπου έχουν εμπλακεί αμφότερες— περιορίζονται σε επαφές με σκοπό να αποφευχθεί ένα «ατύχημα», ένα επεισόδιο ανάμεσά τους.


ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger