Μπορεί ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης να σώσει το Μαρινόπουλο; Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πιστωτριών τραπεζών με τους εκπροσώπους του Σκλαβενίτη, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί μία ακόμη πτώχευση που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στην εγχώρια αγορά και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέας στρατιάς ανέργων.

Επιθυμία των τραπεζών είναι να αναλάβει η πλευρά Σκλαβενίτη τα καταστήματα της Μαρινόπουλος, αφού πρώτα συμφωνηθεί “κούρεμα” των οφειλών της δεύτερης, εξέλιξη που φαντάζει ως η μοναδική βιώσιμη λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα, αν υπάρξει συμφωνία και αναλάβει ο Σκλαβενίτης να “σώσει” την κατάσταση, η διαδικασία προβλέπει ότι η Μαρινόπουλος θα μπει στο άρθρο 106β, που αφορά στην άμεση επικύρωση μίας συμφωνίας εξυγίανσης.

Τι προβλέπει αυτό; Υποβάλλεται στο δικαστήριο αίτηση στην οποία επισυνάπτεται συμφωνία εξυγίανσης υπογεγραμμένη από τον οφειλέτη και τους συμβαλλόμενους πιστωτές, με αίτημα την απευθείας επικύρωση της συμφωνίας.

Το αρχικό deal των δύο επιχειρηματιών προέβλεπε τη μεταβίβαση των 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία που θα δημιουργούσαν η Μαρινόπουλος και η Σκλαβενίτης. Μετά τη συμφωνία ξεκίνησε η καταβολή οφειλών της αλυσίδας προς τους προμηθευτές της, ωστόσο, οι εξελίξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες καθώς οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήματα στο βαθμό που προβλέπονταν με αποτέλεσμα τα έσοδα της να παραμείνουν χαμηλά. Κατά συνέπεια, τα “ανοίγματα” της Μαρινόπουλος όχι απλά δεν έκλεισαν αλλά διογκώθηκαν περαιτέρω με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις οφειλές της προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των προμηθευτών.

Οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για χιλιάδες εξώδικα που έχουν σταλεί στα γραφεία της εταιρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φλωρίδης ΑΕΒΕ, ένας από τους βασικότερους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, η οποία προχώρησε σε αναγκαστική εκτέλεση για να εισπράξει μέρος της απαίτησης της από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχες κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης προχώρησαν και άλλες εταιρίες, μεταξύ αυτών και η εταιρία Καρυπίδης στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία προ καιρού εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης και φέρεται να έχει σημαντικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του mononews.gr η Μαρινόπουλος οφείλει και στον επιχειρηματία Απόστολο Σπυρόπουλο (μέτοχος του κτήματος Σπυρὀπουλου) το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα εξαιτίας αυτού του λόγου η εταιρία Οικοφάρμα Πελλοπονήσου ιδιοκτησίας Απόστολου Σπυρόπουλου έχει αναστείλει την λειτουργία της.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποτυπώνουν ένα μικρό μόνο μέρος της χιονοστιβάδας που απειλεί να κατακρημνίσει πλήθος εταιριών, να οδηγήσει νέα λουκέτα και να πλήξει χιλιάδες εργαζόμενους, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σωτηρίας για τη Μαρινόπουλος.


ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger