Με την προϋπόθεση ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης έληξε το Euroworking group σήμερα.

Η δόση των 7,5 δισ αναμένεται να πάρει το πρώτο πράσινο φως αύριο μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και αφού οι θεσμοί στείλουν επιστολή προς τα μέλη του Euroworking group που θα το επιβεβαιώνει.

Στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνονται η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές αλλά και οι καθυστερήσεις στην μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Το πρώτο πράσινο φως από το Euroworking group δεν είναι και το τελικό για την εκταμίευση αλλά ανοίγει τον δρόμο για τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α που χρειάζονται ψηφοφορία για να εγκρίνουν οποιαδήποτε εκταμίευση.

Το τελικό πράσινο φως που θα επιτρέψει την άμεση εκταμίευση των 7.5 δισ στα ελληνικά ταμείo θα το δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, το οποίο αποτελείται από τους εκπροσώπους του Euroworking group, αφού όμως έχουν συμφωνήσει και οι κυβερνήτες του ESM που δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ESM είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργου και η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί αμέσως μετά και, πάντως, νωρίτερα από το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger