Κατηγορούμενοι επειδή αποκάλυψαν το σχέδιο «Βαριοπούλα» το 2010, βρίσκονται τώρα δημοσιογράφοι στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα μεταδίνουν τα τουρκικά μέσα, το κατηγορητήριο αφορά πέντε άτομα μεταξύ των οποίων οι Αχμέτ Aλτάν, Γιασεμίν Τσογκάρ και Μεχμέτ Μπαρανσού.

Το 276 σελίδων κατηγορητήριο που ετοιμάστηκε από τον εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης Φαρούκ Σοκέρ, στάλθηκε στο δικαστήριο.

O δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρανσού αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως ο βασικός ύποπτος, ενώ ως ύποπτοι αναφέρονται επίσης και οι Τουντζάι Οπτσίν, Γιασεμίν Τσογκάρ, Αχμέτ Αλτάν και Γιλντιράι Ογούρ.

Για τους Μπαρανσού και Οπτσίν η κατηγορία είναι ¨σύσταση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης¨, ενώ για τους άλλους τρεις οι κατηγορίες είναι ¨κατοχή απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με την ασφάλεια του κράτους¨ , ¨ διενέργεια τρομοκρατικής προπαγάνδας¨ , ¨κοινοποίηση πληροφοριών που για χάρη της κρατικής ασφάλειας και των πολιτικών συμφερόντων θα έπρεπε να μείνουν απόρρητες¨ και ¨καταστροφή ή νόθευση εγγράφων σχετιζομένων με την κρατική ασφάλεια¨

Το κατηγορητήριο αυτό που ετοιμάστηκε για τους δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν το Σχέδιο δράσης Βαριοπούλα, εγκρίθηκε από τον αρχιεισαγγελέα Ιρφάν Φιντάν.

Τι ήταν το σχέδιο «Βαριοπούλα»

Η «Επιχείρηση Βαριοπούλα» χρονολογείται από το 2003, πιστεύεται ότι περιλάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο στρατός.

Το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Taraf. Στα ντοκουμέντα, αποκαλύπτονταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο. Τα ντοκουμέντα, αφορούσαν από μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του Γκιόλτζουκ.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο ελληνοτουρκικής έντασης. . Οι τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο και της κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Εβρου! Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων, θα ανατρέπονταν ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογά και η κυβέρνηση του που είχε έρθει στην εξουσία το Νοέμβριο του 2002.
Εισβολή στον Έβρο προέβλεπαν τα επί μέρους πλάνα του «σχεδίου Βαριοπούλα»
Εισβολή στον Έβρο προέβλεπε το «Σχέδιο Βαριοπούλα», το οποίο αποσκοπούσε στη διαμόρφωση συνθηκών ανωμαλίας στην Τουρκία και στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Taraf δίνοντας λεπτομέρειες του σχεδίου που είχε ετοιμαστεί το Μάρτιο του 2003 έκανε λόγο για «δεύτερη κρίση τύπου Ίμια». Σημείωνε ότι ο τότε διοικητής της Α’ Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν πρότεινε «μικρής εμβέλειας συγκρούσεις» με την Ελλάδα με σκοπό την «τόνωση του εθνικού αισθήματος».

Η εφημερίδα υποστήριζε ότι αυτά προέκυψαν από την 175 σελίδων καταγραφή της απομαγνητοφώνησης ομιλιών σχετικά με το Σχέδιο. Στο εν λόγω κείμενο, ο Τούρκος ταξίαρχος, φέρεται να λέει, σύμφωνα με την εφημερίδα τα εξής: «Παρότι σκεφτόμαστε ότι η εσωτερική απειλή είναι απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ενότητας και συμπαράστασης μεταξύ των πολιτών, σκέφτομαι ότι θα ήταν κατάλληλο, με σκοπό τη διασφάλιση της ψυχολογικής υποστήριξης, να υπάρξουν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις με την Ελλάδα.

Η επίλυση του θέματος των μιλίων είναι δύσκολο ζήτημα και προϋποθέτει μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση και πολιτική προεργασία. Για το λόγο αυτό, σκέφτομαι ότι θα προσέφεραν όφελος επεισόδια μικρής εμβέλειας από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, ή ακόμη και στα σύνορα, στην ανάγκη χρησιμοποιώντας και τον Τύπο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την τρίτη μέρα του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαρτίου 2003 στην Α’ Στρατιά, ο τότε διοικητής της τελευταίας, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, προτείνει εισβολή στον Έβρο.

Η Taraf ανέφερε ότι «η πρόταση του Ντογάν είναι η εισβολή του τουρκικού στρατού σε ένα τμήμα του Έβρου και η πρόκληση τεχνητής έντασης» και παρέθετε τμήμα από την ομιλία του στρατηγού Ντογάν:

«Αλλος ένας τρόπος επιχείρησης είναι, με την παροχή αναγκαίας αεροπορικής δύναμης εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, να καταλάβουμε την περιοχή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Βόρειος Έβρος και κατ’ επέκταση να εφαρμόσουμε και τους δύο τρόπους επιχείρησης, δηλαδή αυτήν που αφορά την εσωτερική ασφάλεια, αλλά και αυτό. Υπήρξαν σκέψεις ότι ο επιχειρησιακός αυτός τρόπος θα είναι επιχείρηση ταυτόχρονα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας».

Το 2014 αποφυλακίστηκαν 230 αξιωματικοί που ετοίμαζαν την «Βαριοπούλα»

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση 230 αξιωματικών του τουρκικού Στρατού που είχαν καταδικαστεί το 2012 επειδή προετοίμαζαν πραξικόπημα (σχέδιο »Βαριοπούλα») για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους στη διάρκεια της δίκης τους.

onalert.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger