του Γιάννη Πετρίδη

Στο Πεκίνο σπεύδει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία ξαφνική εξέλιξη, προκειμένου να δώσει τα χέρια με την κινεζική ηγεσία για την δημιουργία της μεγαλύτερης στρατιωτικής συμμαχίας που γνώρισε ποτέ μέχρι σήμερα ο πλανήτης, προκειμένου "να αντιμετωπιστεί η αμερικανική επιθετικότητα", όπως αναφέρουν πηγές του Κρεμλίνου.

Περίπου τριάντα για την ακρίβεια 28 συμφωνίες, στρατιωτικής και οικονομικής φύσεως θα υπογραφούν με τον Κινέζο ομόλογός του, Ξι Ζινπόινγκ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, μια αεροπορική δύναμη, συνολικά 140 μαχητικών αεροσκαφών, σε συνεργασία με στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler στην θάλασσα της Νότιας Κίνας αμφισβητώντας στην πράξη και την κινεζική ζώνη ελέγχου αεράμυνας και υποχρέωσης αναφοράς (ADIZ: Air Defense Identification Zone). 

Τα αεροπλανοφόρα USS John C. Stennis (CVN 74) και USS Ronald Reagan (CVN 76), με τις ομάδες μάχης τους (Carrier Strike Groups: CSG 3 και CSG 5) εκτελούν ήδη αεροναυτικές ασκήσεις.

Ο Β.Πούτιν θα υπογράψει την πώληση των μαχητικών 4++ γενιάς Su-3ΒM στην Κίνα, καθώς και μιας έκδοσης των S-400.

Τα Su-35 έδειξαν την αξία τους απέναντι στα αμερικανικά μαχητικά F/A-18E/F των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Μεσόγειο και οι Κινέζοι βιάζονται να το εντάξουν στην δύναμη τους, έστω και στην υποβαθμισμένη έκδοση "BM" που θα τους το παραδώσει η Ρωσία, αφού το μαχητικό δεν παραδίδεται με το 100% των ηλεκτρονικών του δυνατοτήτων.

Το αμερικανικό Ναυτικό, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στόχος της κοινής ανάπτυξης των δύο ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων, είναι η επίδειξη της μοναδικής δυνατότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να επιχειρούν συντονισμένα πολλαπλές ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη και να αποτρέπουν εχθρικές δυνάμεις να δημιουργούν Air Defense Identification Zone.

Τελευταία φορά που είχε ίδιο είχε συμβεί ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012 ότα τα αεροπλανοφόρα USS George Washington (CVN 73) και USS Carl Vinson (CVN 70) με τις ομάδες μάχης τους πραγματοποίησαν συνδυασμένες επιχειρήσεις στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας. Παρομοίως, το 2001, τα USS Constellation (CV 64) και Carl Vinson (CVN 70) επιχείρησαν από κοινού στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ηδη οι κινεζικές α/α/ συστοιχίες στην περιοχή ενδιαέροντος έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Ρωσία και Κίνα θα υπογράψουν και συμφωνία για την κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, ένα επενδυτικό πρόγραμμα κόστους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger